Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цветанов: България вече е сред европейските страни със законодателство за киберсигурност

Политика

Цветанов: България вече е сред европейските страни със законодателство за киберсигурност

Цветанов: България вече е сред европейските страни със законодателство за киберсигурност - Tribune.bg
Снимка:

Президентът няма да е изолиран от работата на националното звено по киберсигурност

Народното събрание прие на второ четене закона за киберсигурност, с което страната ни изпълнява директивата на ЕК всяка страна-членка да приеме подобно законодателство, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„До вчера 14 държави от ЕС не бяха приели подобно законодателство. След приемането на закона остават 13“, посочи той.

Според Цветанов България ще продължи да подобрява координацията и взаимодействието между всички институции, да създава възможност за повече сигурност и да работи за мерки, които ще осуетяват опитите да се правят кибератаки на наша територия. Според приетия закон доставчиците на интернет също следва да поемат своите ангажименти в тази посока в синхрон с държавните институции.

Държавната агенция електронно управление ще има най-голяма отговорност за гарантиране на нашата киберсигурност, изтъкнаха от ГЕРБ. В закона има раздели, които са свързани с МО, за противодействие на атаки, насочени към отбранителната ни способност. Също така има раздели за МВР, Държавната агенция за национална сигурност.

Единственият дебат, който възникна по време на приемането на законопроекта, бе дали президентът не се изолира от възможността да участва активно в създаването на киберзвеното, което ще бъде координиращо между всички институции. Цветан Цветанов отхвърли тази теза.

„Отхвърлихме предложението на Славчо Велков от БСП, защото в чл.9 на закона е разписано точно възможностите, които президентът може да осъществи, а именно чрез участието с негов представител в звеното, след като издаде указ кой да бъде представител на президентството в този орган. Така той ще бъде информиран за координацията и анализите, които ще се изготвят.“, посочи Цветанов.

Според него анализите в разпоредбите на приетия закон се дава правна възможност президентът, министър-председателят и председателят на НС да могат по тяхно искане да участват в заседанията на този съвет по киберсигирност и по този начин са осигурени абсолютно равни права на всички, които имат отношение към темата сигурност в държавата.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети