Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Д-р Борислав Цеков: Никакво съчувствие към некадърната изборна администрация

Политика

Д-р Борислав Цеков: Никакво съчувствие към некадърната изборна администрация

Д-р Борислав Цеков: Никакво съчувствие към некадърната изборна администрация - Tribune.bg
Снимка:

Некадърна изборна администрация, никакво съчувствие към не, коментира проблемите със секционните протоколи юристът, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика, д-р Борислав Цеков пред БТВ.

"Изборите се правят за удобство на нас, а не за администрацията. Не да се нагаждаме ние към нея, никакво съчувствие към тази администрация. Навсякъде по света се прави така. Ако трябва, ще стоят и пет дни, като не искат следващия път ще дойде друг", посочи конституционалистът. По думите му в България повече от 30 години се правят свободни избори и е имало далеч по-сложни и времеемки процедури по преброяване и отчитане на гласовете.

"И на секционните комисии не им беше сложно и си вършеха перфектно работата. Проблемът сега е в ЦИК, която се е превърнала в ЦИ(Р)К и не си мръдна пръста да обучи адекватно секционните комисии. Проблемът е и в партиите, които излъчват в секционните комисии недостатъчно подготвени, а както вчера видяхме -  и напълно неграмотни в най-буквалния смисъл хора. Ама били чакали много в РИК-евете, не били спали, не били яли. Да, точно така - ще чакате. Като сте били некадърни и небрежни и сте си объркали протоколите, ще чакате. Вие сте поели ангажимент да свършите определена важна за държавата дейност. За това ви се плаща от нашите пари - парите на данъкоплатците. Плаща ви се достатъчно. Ще чакате, ако трябва и 48 часа", припомни д-з Цеков.

Доц. Коселова обясни, че може би този път сроковете ще бъдат по-дълги за обявяване на резултатите. Но тя смята, че вероятно утре всички РИК ще донесат резултатите в ЦИК.

"Две неща правят впечатление. ЦИК не се постара да обучи членовете на Секционнните избирателни комисии (СИК). Там, където е имало обучение, е по-коректно попълването. Освен това, когато си член на СИК, редно е да предвидиш, че с тези хонорари трябва да си осигуриш храна и вода", настоя и доц. Наталия Киселова, коментирайки опашките в Районните избирателни комисии/РИК/. Тя припомни, че за изборите за 49-ото НС хонорарите на членовете на СИК бяха увеличени.

По повод члена на СИК, който се оказа неграмотен, д-р Цеков призна, че всички са изненадани. 

"Трябва да се обърне внимание на партиите и на ЦИК, че това не е социална дейност, тези хора трябва да си вършат работата. За членове на секционни комисии трябва да се назначават подготвени и обучени хора с чувство за отговорност и необхолимите психо-физическтюи качества. Това е работа, а не социално подпомагане, та партиите просто да си уреждат актива да вземе по някой лев без значение става ли за тази цел или не става. Сложно им било... Я, марш! ", възмутен е конституционалистът.

Според доц. Киселова е хубаво да се знае и от коя партия е посоченият. 

"Конституцията изисква свикване на парламента до месец, но до две седмици президентът ще свика парламента", смята доц. Киселова.

За д-р Борислав Цеков победител ще е тази формация, която ще формира широка коалиция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети