Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Д-р Даниела Дариткова: Наша грижа е да гарантираме правото на живот и здраве на всички български граждани

Политика

Д-р Даниела Дариткова: Наша грижа е да гарантираме правото на живот и здраве на всички български граждани

Д-р Даниела Дариткова: Наша грижа е да гарантираме правото на живот и здраве на всички български граждани - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха промени в Закона за здравното осигуряване на първо четене

Наша грижа е да гарантираме правото на живот и здраве на всички български граждани, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова относно обсъжданите промени в Закона за здравното осигуряване.

"Бяхме сезирани от асоциацията на пациентите с вроден имунодефицит за възможност за напускане на позитивна лекарствена листа на медикаментите, които гарантират тяхната терапия, а именно медикаменти, които са произведени от човешка кръв и плазма. Това се случва във връзка с повишеното потребление на кръв и плазмени продукти във връзка с епидемията от ковид, във връзка с това, че цените на тези лекарствени продукти нарастват на външния пазар, а ние в България сме въвели няколко механизма, които гарантират най-ниските цени", подчерта д-р Дариткова. По думите й тези продукти ще се изключат от механизма на НЗОК за цените на препаратите до края на обявената извънредна епидемична обстановка. „Това ще гарантира достъп на българските пациенти с тези заболявания до животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти", допълни д-р Дариткова.

От опозицията обвиниха колегите си от ГЕРБ, че със законопроекта регламентират „контрол на контрола“ в управлението на НЗОК. Създаването на механизъм за контрол на Надзорния съвет на Здравната каса бе определено от социалиста проф. Георги Михайлов като „чутовен скандал“.

Д-р Нигяр Джафер също се спря на „юридическата несъстоятелност на предложението“ като изтъкна, че се предлагат органи, които дублират функции. Тя призна, че НЗОК е имала Контролен орган, който от ГЕРБ са слели с Управителния съвет на Касата преди време.

„Колкото от ГЕРБ да се кълнат, че намаляват административната тежест, се случва обратното. Послушни партийци ще бъдат „контрол на контрола“ и ще следят бъдещите заместник – министри в Надзора на Касата, защото контролът на ГЕРБ им се изплъзва“, разкритикува промените и юристът Павел Шопов от „Атака“.

Д-р Георги Йорданов от БСП стигна още по-далеч като посочи, че изпълнителната власт в лицето на министъра на здравеопазването, председателите на Сметната палата и НАП не подкрепят промените, внесени от шестима народни представители от ГЕРБ, членове на здравната комисия в парламента. Причините според социалиста са, че според новите текстове служители на здравното министерство, НАП и Сметната палата ще контролират шефовете на ведомствата.

„Да бъдем арбитри между ПГ на ГЕРБ и изпълнителната власт на ГЕРБ?! Решете си проблемите“, призова червеният депутат колегите си от ГЕРБ.

„След всички гръмки изказвания, идеята за този законопроект бе да се защитят правата на определена група пациенти след нараснало потребление на кръв и плазма заради ковид. Надзорният Съвет на НЗОК следва да се отчита пред друг орган как работи този механизъм за ценообразуване на медикаментите, за да са защитени правата на пациентите. Големият проблем за достъп до медикаменти у нас са цените, а освен финансовата дисциплина има и напускане на медикаменти на пазара у нас. Аз гарантирам, че това, което сме предложили е в интерес на българските граждани“, ангажира се председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Дариткова.

С 92 гласа „за“, 45 – „против“ и 8 – „въздържали се“ промените в Закона за здравното осигуряване бяха приети на първо четене от мнозинството.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати