Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Д-р Даниела Дариткова: Президентът не изпълнява конституционните си задължения

Политика

Д-р Даниела Дариткова: Президентът не изпълнява конституционните си задължения

Снимка:

През целия си мандат президентът демонстрира неуважение към Народното събрание, настояват от ГЕРБ

Президентът не изпълнява конституционните си задължения и не олицетворява единството на нацията, посочи в декларация от името на група председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

"Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук и подбуди за метежи срещу законно избраното правителство на България, той призова за разпускане на Народното събрание. Призивите на държавния глава от площада подозрително съвпадат с тези на разследван за престъпления олигарх във "Фейсбук". Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение“, констатира Даниела Дариткова. Тя допълни, че освен това член на стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София като визира задържането и пускането под гаранция от 1500 лв. на Еленко Божков.

„Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент", напомни д-р Дариткова. Тя обърна внимание, че още в своята встъпителна реч президентът е показал неуважение към Народното събрание.

По думите ѝ през целия си мандат президентът демонстрира неуважение към Народното събрание. Тя отчете отсъствието му при обявяването на извънредното положение.

Ето и цялалата декларация:

Вчера вечерта за пореден път президентът на Република България показа, че за него е нежелана и непосилна задача да изпълнява конституционните си задължения и да олицетворява единството на нацията. С вдигнат юмрук, с подбуди за метеж и обиди срещу законно избраното правителство на България - той призова за разпускане на Народното събрание.

Призивите на държавния глава от площада и на разследван за престъпления олигарх във „Фейсбук“ подозрително съвпадат.

Вместо да зове за спазването на законите, президентът подкрепя незаконни акции на гражданско неподчинение.

Нещо повече - член на Стратегическия съвет на президента е задържан за спиране на метрото в София.

Подбудителството към престъпления и нарушения на обществения ред също е престъпление, г-н президент!

Още в своята встъпителна реч Румен Радев показа, че парламентът не е удобна институция за него. През целия си мандат досега той непрекъснато демонстрира системно неуважение към институцията, като не присъстваше в нея дори когато се решаваше съдбата на страната при въвеждането на извънредното положение и приемане законодателството за справяне с последствията от кризата. Няма нито една тема от обществен интерес, по която  президентът да е насърчил диалог между институциите, политическите партии, синдикалните и работодателските организации и обществото. В условия на пандемия със социални и икономически последици, каквито светът и държавата ни не познават за последните десетилетия, вместо да приеме подадената от правителството ръка и да търси максимално съгласие за взимане на решения, Румен Радев целенасочено и систематично разделя обществото, призовава към омраза и бунтове и зове за неуважение към институциите.

Вчера той призова не само за разпускане на Народното събрание, но и за промяна в Конституцията. Вече е крайно време ясно да заяви своите претенции и неговото желание за въвеждане на “президентска република”. Под прикритието, че чува гласа на народа, всъщност той руши демокрацията, като не спазва законите и Конституцията и на практика отправя призиви за еднолично управление. Румен Радев не се ограничава само до това да всява недоверие в българските институции, но често прави това и критикува дори европейските, явно вдъхновен от модела на различни диктатори.

Ние от ГЕРБ категорично се противопоставяме на незачитането на институциите и законите на страната, на неуважението към легитимно избраното при законно проведени избори правителство, на исканията за предсрочно разпускане на Народното събрание и заставаме категорично срещу опитите за въвеждане на еднолична и безконтролна власт в България.

От най-високата трибуна в парламентарната република, призоваваме народните представители от всички политически партии ясно да заявят своята позиция – подкрепят или осъждат действията на президента Радев за рушене на институциите и отношенията между тях в България.  


Коментари (7)

Майтап А защо Конституционния съд все още не се произнася? Този бунтовник и руски шпионин е всичко друго но не и президент .И отдавна трябваше да бъде подведен под съдебна отговорност.Как е възможно да се позволяват протести във времена на пандемия А България е на едно от челните места по заразени на ден ?Защо се позволява на избягал престъпник и платени утайки на обществото и шепа скучаещи млади хора да дестабилизират държавата ,Която се развива успешно? Много въпроси на които управляващите трябва да дадат отговор.Защото болшинството Българи не ходят да викат на площада Къде са техните права и желания ?Заради 1000 човека ли ще дадат власта в ръцете на престъпник и безродник Радев? Ами милионите които искат да няма предсрочни избори Техните гласове не са ли важни?
24.07.2020 09:57 / Отговор
Значи аз не ходя на протести, но съм за оставка на правителството, Каскета, както и парламента. А тази кукумявка да взема да си ходи при Цв.Цв., че и за нея ще има затвор. Гърция ни каза, че фалшифициране заболеваемостта с вируса. Затова и гръцкия премиер не се срещна с нашата мутра. А що се касае за президента, той отдавна започна дискусия за промяна в конституцията за частта за съдебна власт. 39 седесари затова не я подписаха на времето. Така, че на тази тъпа к@@рва Дариткова, така си ги определя техния вожд- мафиот, не нас такива декларации. Само злоба , че си отиват. Владо Николов пък, какво щяло да бъде служебното правителство, а ми разумно, и не мафиотско, чиято задача е да подготви и проведе честни избори при спазване на изборния кодекс- машинно гласуване и без Константинов.
24.07.2020 10:10
Пацо Самовлюбен наглец... Баси и съществото!
Мисли си, че т.н. "млади и интелигентни" са тъпи и може лесно да ги манипулира, както Божков лумпените си! Вродена простотия...
24.07.2020 10:03 / Отговор
Майтап Не ходил бил на протести Но бил за смяна хахаха Браво и кой мислиш ще е смяната????Ако не знаеш да ти кажа Червената болшевишка партия Единствената по рода си в Европа Напълно зависима от Москва и мафията .Същите които докараха банковите фалити и ограбване на населението. Хиперинфлация .Спрени Европейски фондове и пълен застой .Други няма брато ...А забравих има АБВ Майчето Славчо все техни хора на бсп/бкп.
24.07.2020 10:43 / Отговор
Аз съм дама И то стара, живяла съм много, не съм членувала в никоя партия, и хайде стига с тоя антикомунизъм. Повечето в ГЕРБ са членове на БКП и сътрудници на ДС, милиционерчето и т.н. Винаги съм била опозиция на всички правителства. След 10 ноември , това си беше дворцов преврат, като пазарно ориентираните комунисти взеха властта- Луканов, създаде СДС, много от комунистите автоматично се вляха в редиците. Трябваше да има лустрация, БКП трябваше да се разпусне, да се създадат нови демократични партии, но се случи съвсем друго . Сега това ново поколение, което само по разкази знае за комунизма, иска рестарт и с пълно право.
24.07.2020 11:32 / Отговор
Хахахаха Рестарт? С кого ? Както и вие казахте бкп не бе забранена както в полша или чехия примерно.Нещо повече тя даже управлява с дпс дълги години.И е единствената алтернатива за рестарт.Няма други Или може би имате предвид отклоненията и АБВ мая или славчо
.
24.07.2020 11:49
И аз не съм дама,но съм за лустрация и импичмънт Сигурен съм,че дори и некомпетентен юрист,като Мая Манолова може да каже,точно кои закони е нарушил подобието.Крайно време е да се сезира някой орган в тая анархия,че не ни чака нищо добро.Най-много ще пострадат сегашните клакьори на юмручето!
24.07.2020 15:24 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още