Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Д-р Петър Берон: Комунистите станаха капиталисти. Най-богатите са с червени корени

Политика

Д-р Петър Берон: Комунистите станаха капиталисти. Най-богатите са с червени корени

Д-р Петър Берон: Комунистите станаха капиталисти. Най-богатите са с червени корени - Tribune.bg
Снимка:

Аз съм отвратен от начина на приватизацията – бандити и негодници вземаха заводи, за да ги срутят, разказва един от създателите на СДС

 „По-хитрите комунисти се бяха организирали предварително. Даже един беше казал: „Ще се строи капитализма, но капиталистите ще сме ние.“ Приписват го на Андрей Луканов, макар че той никакъв капиталист не стана. Но наистина се знаеше, че това ще е бъдещето. И тъй като те бяха хората, които имаха и връзките, и парите, и задграничните организации, те станаха капиталисти. Сега като погледнете списъка на най-богатите българи ще видите, че почти до един са с червени корени“. Това заяви пред Канал 3 д-р Петър Берон.

Той е сред основателите на „Екогласност“. Участва в учредяването на Съюза на демократичните сили и е председател на Националния координационен съвет от август до декември 1990 г. Народен представител в 7-то Велико народно събрание. Напуска СДС още през 1991 г.

Той разказва спомените си от 1989 г.

„Първото шествие беше на 3 ноември, когато още не се знаеше, че ще има 10 ноември и Живков ще падне от власт. Беше много интересно това шествие до Народното събрание. Аз ходих да го издействам, да уведомя кмета. Хората се страхуваха тогава. Повечето не смееха да се явят. Самата колона беше към 3000 – 4000 души. Това беше първото изобщо след 9 септември 1944 година непроизводствено, несанкционирано шествие от властта. Тогава казах на кмета, който се опита да се опъне, че даже и според тогавашната Конституция гражданите имат право на шествия по улиците. И като стигнахме на площад „Александър Невски”, там имаше една колона от милиционери, и забиха камбаните. Беше 5 часа след обед и хората се разплакаха, казаха „свърши се”… А се оказа, че нищо въобще не се е свършило. Не се е почнало даже. И тогава няколко души ни отвориха път да отидем до Народното събрание. Излезе един от заместник-председателите, прие тия 12 000 подписа, които бяхме събрали и хората се разотидоха с големи надежди. И една седмица по-късно на 10 ноември стана и промяната в Централния комитет“, обясни какво се е случило д-р Берон.

Тогава взимали пример от „Солидарност” в Полша.

„Поставихме няколко условия за създаване на кръгла маса. Всичко беше издействано едно по едно с много разправии. И комунистите кандисаха, защото и в другите страни бяха почнали тия истории. А пък като играе мечката в съседите, ще дойде и при теб. В повечето страни от Източна Европа организациите, които направиха промяната изчезнаха. Те имаха определена историческа роля, която изиграха и с това се приключи. Вижте, такава огромна организация като „Солидарност“ в Полша, която имаше 10 милиона членове, изобщо я няма. Гражданският форум в Чехия също не съществува. Но СДС, според мен, съвършено неправомерно носи името. Почти никой от тази партия в момента няма никакво отношение към свалянето на комунистическата власт, към промените в България. И да бъдат любезни да се преименуват просто. Да се нарекат друго и да водят политическа борба. Но да не ползват активите на трите букви“, призова той.

Според д-р Петър Берон Иван Костов фактически никога не е ставал лидер на организацията СДС, а на партията СДС.

„От момента, в който направи тази организация партия, тогава е краят на СДС. Някогашната организация от 16 най-разнородни партии и движения и сегашната партия СДС нямат нищо общо. В началото СДС имаше претенции да представлява целия антикомунистически народ. Имаше социалдемократи (на Дертлиев), земеделци, имаше други, които не бяха никакви десни. Но когато стана партия, тя се обяви за дясна“, обясни той.

Берон казва, че е отвратен от начина, по който беше осъществена приватизацията при Костов.

„Тия бандити и негодници вземаха заводи само и само, за да ги срутят. И сега тия дето ги съдят Арабаджиеви, Баневи и прочее... Те затова са ги взимали тия заводи. Първо ги купиха на безценица. После ги съсипаха, продадоха на старо желязо. Аз съм отвратен от начина на приватизацията както на Кремиковци, така и на БГА „Балкан”, така и на всички останали големи предприятия у нас. Погледнете телекомуникационната компания, която продадоха през Царско време за една десета от стойността ѝ на разни офшорки. Погледнете електроразпределителните предприятия, които сега си ги прехвърлят от едни мошеници на други. Иван Костов подписа на края на управлението си договора за американските централи, с който ни закопа“, категоричен е той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

проф д-р любомир андреев познавам иван костов като асистент по политическа икотомия беше посредствен плагиатор апологет схоластик как изплува ми е чудно докъде я докара бълтгарнкия народ да допусне един старлял асистент да решава съдбата му
23.02.2020 03:01 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети