Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Да помним! БКП убиваше за разказване на вицове срещу властта

Политика

Да помним! БКП убиваше за разказване на вицове срещу властта

Да помним! БКП убиваше за разказване на вицове срещу властта - Tribune.bg
Снимка:

Александър Георгиев Николов – Сладура е известен български джазов музикант с трагична съдба. Роден е на 15 септември 1917 година в Плевен. Баща му е известен инженер - Георги Николов, един от създателите на Борисовата градина. Майка му е чехкиня — дъщеря на управител на голям чешки замък.

Александър Николов завършва италианско училище в Пловдив, френския колеж в Пловдив „Сен Августин“ и след това учи музика в консерваторията в Прага.

Завръща се в България и става част от Царския симфоничен оркестър. След неговото разформироването свири в Софийската филхармония.

Започва да свири като солист цигулар в оркестъра на известния столичен ресторант „България“. Бързо става любимец на публиката не само заради музиката си, но и заради шеговития си нрав. Това е мястото, където получава и прякора си Сашо Сладура. Музикантът е известен и с любовта си да разказва вицове, някои и за властта. Това естествено не се приема от комунистическия режим. Взимат му софийското гражданство. И той заминава за Пловдив.

Голяма част от информацията за джаз музиканта обаче е унищожена. Със заповед № 234 от 15 септември 1961 г. на Мирчо Спасов Александър Николов е изпратен в трудовия концентрационен лагер в Ловеч. Мирчо Спасов по това време е зам.-министър на вътрешните работи и приближен на Тодор Живков.

В трудовият лагер Александър Николов оцелява броени дни. След побои, малтретиране, унижения и подигравки е убит. В смъртния му акт като причина е посочена „ангина“.

Негов паметник има в град Пловдив, а в София улица носи името му.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати