Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дадоха Сергей Станишев на прокуратурата

Политика

Дадоха Сергей Станишев на прокуратурата

Дадоха Сергей Станишев на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Сигнал го уличава в бездействие, довело до щети за държавата

Бившият министър-председател Сергей Станишев е даден на главния прокурор Сотир Цацаров за своето бездействие по отношение на т.нар. "царските имоти", докато е бил начело на правителството на тройната коалиция в периода 2005-2009 година. Това съобщи пред БГНЕС юристът Атанас Железчев, който е бивш депутати и заместник-председател на Народното събрание.

Железцев е подал сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров, като към него е приложил документи, изложил е факти, свързани с твърденията си. Към материалите има приложено и интервю на Пламен Ранчев, от което се разбира за натиска, който е упражняван върху него, за да бъде образувана прокурорска преписка и да се потърси наказателна отговорност на Станишев и на неговия министър на земеделието и горите за вредите, които са причинени на българската държава.

„Станишев не само, че нищо не предприема, но дава възможност на хората на Симеон Сакскобургготски да унищожават тези гори и да извличат облага. В резултат на това бездействие на Станишев, на неговия министър на земеделието и горите бяха причинени огромни вреди на българската държава. Това не може да бъде оставане без последствия, без да се потърси наказателна отговорност", подчерта Железчев.

Ако прокуратурата намери достатъчно данни за престъпно бездействие, може да образува разследване срещу Станишев.

Казусът

Още през 2003 г. Железцев е сигнализирал различните институции – от главния прокурор Никола Филчев до президента Георги Първанов – заради появилите се в медиите информации за масово изсичане на гори и изнасяне на дървения материал за Гърция. По тази причина юристът е подготвил законопроект за мораториум върху експлоатацията на недвижимите имот, против сечта на горите, против ипотекирането, залагането и продажбата на останалите недвижими имоти на царското семейство. Този законопроект е дал на проф. Кръстьо Петков, който по това време /2001-2005 г./ беше народен представител на левицата и е внесен в ПГ на БСП. Председателят на парламента тогава проф. Огнян Герджиков не позволи той да бъде разгледан в зала, твърди Железчев.

"Когато изтече мандатът на правителството на Симеон Сакскобургготски и трябваше Сергей Станишев да състави правителство, дори няколко минути преди да започне гласуването на кандидатурата му за министър-председател, неговите съпартийци внесоха същия законопроект. Според мен с цел да предупредят Симеон Сакскобургготски и депутати от НДСВ как да гласуват в НС", заяви Железчев. Той подчерта, че по време на целия мандат като министър-председател /2005-2009 г./ Станишев нито веднъж не е внесъл този законопроект в НС и не е спрял сечта на горите. "Тогава бях принуден чрез съветите, които давах на един от депутатите, да предизвикам създаването на анкетна комисия за проверка на имуществото на бившите царе. Неин председател беше депутатът от БСП Пламен Ранчев. Наскоро излезе негово интервю в "Капитал", в което той казва колко го е натискал Станишев комисията да вземе становище в полза на Симеон Сакскобургготски. Ранчев не се е подал на натиска", отбеляза Атанас Железчев. "Следователно Станишев е имал двулично становище по казуса царски имоти. Той внася законопроекта, когато е бил в опозиция, а когато е начело на управлението той не предприема нищо“, обясни той.

Развръзката

Юристът е "приятно изненадан и се чувства морално удовлетворен" от новината, че наследниците на княгиня Надежда са се отказали от горите, защото това потвърждава правотата на неговата кауза, за която се бори още от 2003 година."От 2003 година поддържам пред всички институции и медии тезата, че имотите, които бяха предоставени на Симеон Сакскобургготски и сестра му, не са собственост на техните наследодатели, а са собственост на държавата", заяви адвокатът. Според него наследниците на княгини Надежда са постъпили като истински благородници. "С тази спогодба, която е постигната между наследниците на княгиня Надежда и българската държава, те по категоричен начин признават, че нямат никакви претенции по отношение на горите, за които се води делото и е подписана спогодбата. Те заявяват, че никога не са считали, че техният наследодател цар Фердинанд /1887-1918 г./ е бил собственик на тези гори. Това е не е само успех за правосъдието, но това е успех за морала на тези хора. Ние виждаме как другата част от наследниците в продължение на години се стремят да докажат, че тези гори са собственост на цар Фердинанд, а следователно и техни. Те сякоха, унищожаваха и изнасяха тези гори. Това е едно голямо престъпление спрямо българската държава", подчерта Железчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

ИСТИНАТА Станишев да обясни за изгубените секретни документи, което късопаметните вероятно са забравили. В другите държави му казват "национално предателство". В чий ръце да "загубените документи? Да обясни за 24,500 млрд. $, изнесени в чужбина и общо с Тройната коалиция 55-60 млрд. $, както и участието на червените олигарси? Кой прибра парите от изсечените, изнесени и продадени дървени трупи/дървесина (както искате ги наричайте) на тъй наречените "царски гори", които впоследствие се оказват държавни? По времето на Станишев и 3-ната коалиция е царял неописуем хаос и безотговорност в държавата. Нищо чудно, че днес Първанов, Станишев, братя Милен и Г. Велчева (владеещи стр-вото по черноморието), С. Сакскобурготски са милионери.
14.03.2019 19:48 / Отговор
muti Чакалче,тъпо пе.ера..че,със злобна пяна по устата,що не се гръмнеш в главата?
15.03.2019 09:46 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати