Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дадоха старт на строителството на източната част на транспортен Коридор №8

Политика

Дадоха старт на строителството на източната част на транспортен Коридор №8

Дадоха старт на строителството на източната част на транспортен Коридор №8 - Tribune.bg
Снимка:

В условията на продоволствена криза е нужно да си осигурим директни пътища за алтернативни доставки, каза Гълъб Донев

Премиерите на България и РСМ  Гълъб Донев и Димитър Ковачевски дадоха старт на строителството на източната част от международния транспортен Коридор № 8. Събитието се състоя край град Куманово.

Двамата министър-председатели изтъкнаха регионалната свързаност като ключов приоритет. „Съществено важно е да говорим за Коридор 8 във всички негови измерения като важен комуникационен канал, който ще осигури връзка между гражданите и бизнеса на България, РСМ и Албания”, каза Гълъб Донев. По думите му в условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим директни пътища за доставки. „Вместо това поради липсата на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища, минаващи през трети държави, което допълнително оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем”, подчерта още Гълъб Донев.

Според Ковачевски, проектът е поредната стъпка към европейското бъдеще на Република Северна Македония.

„Тази инвестиция на Северна Македония отваря нови европейски маршрути за железопътен транспорт, установява регионална връзка с пристанищата Бургас и Варна в България и с това в Дуръс - Албания, което е изключително важно за нашата икономика, но и като цяло за сътрудничеството в региона и с други региони в Европа. Тази икономическа енергийна криза, пред която сме изправени ни показа много ясно колко важно е регионалното сътрудничество и свързаност и, разбира се, добросъседството. Очаквам тази дългоочаквана железница, каза той, освен за ускореното икономическо развитие както на страната, така и на региона, да допринесе и за подобряване на регионалната свързаност и регионалното сътрудничество”.

Европейският коридор започва от италианското пристанище Бриндизи, продължава към албанското Дуръс-Тирана-Скопие-Куманово-Беляковце-Крива паланка-Деве баир- Гюешево-София-Пловдив-Варна/Бургас. Проектът в македонския участък стои нереализиран от десетилетия, като в момента се строят жп линия, а е предвидена и автомагистрала до България. От четирите лота от Скопие до българската граница в момента е изграден един, а средствата са от ЕС в размер на няколкостотин милиона евро.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети