Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниел Митов: Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма

Политика

Даниел Митов: Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма

Даниел Митов: Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма - Tribune.bg
Снимка:

Данъците не бива да се пипат. Ние сме дали обещание, че при наше управление няма да ги увеличаваме, посочи зам.-председателят на ГЕРБ-СДС

„Инфлационната спирала започна да се ражда отпреди началото на войната в Украйна – противно на всякакви твърдения на Кирил Петков и Асен Василев. Правителството „Петков“ започна да работи проинфлационно. От 4 до 6% от инфлационния индекс са от външни фактори, но в България за малката потребителска кошница инфлационният индекс е 40%. По никакъв начин не можем да пренебрегнем домашните, произведени тук в България от правителството „Петков“ причини за високата инфлация."

Това заяви пред bTV Даниел Митов от коалиция ГЕРБ-СДС.

„Данъците не бива да се пипат. Ние сме дали обещание, че при наше управление няма да ги увеличаваме. Трябва да се изчислява много внимателно кои помощи и кога да бъдат отменяни. През 9-те процента ДДС за ресторантьорите всъщност събираемостта се е увеличила. В други сегменти може и да се наложи пипане на данъците. Ние бихме взели част от свръхпечалбите на „Лукойл“ под формата на данъци. Когато КЗК глоби „Лукойл“ със 70 милиона лева, изведнъж КЗК за Петков и Василев стана институцията, която според тях не работила“, посочи Митов.

„Минималната работна заплата вече беше увеличена веднъж. България трябва да се дисциплинира в управлението на публичните финанси. Фирмите трябва да плащат справедлива заплата на работниците. Минималната заплата е инструмент за преизчисление на определени икономически критерии и категории, а не нещо, което трябва да бъде увеличавано през няколко месеца. Пазарът регулира и е хубаво да стане ясно, че бизнесът и фирмите трябва да се грижат за работниците си. Отдалечихме се драматично от Еврозоната през свръхплащанията на Асен Василев и непрекъснатите заеми. По време на управлението на ГЕРБ бяхме на крачка да влезем в нея“, отбеляза Даниел Митов.

„Цените ще намалеят, когато се справим с инфлационния натиск. Докладът, който представи министерството на финансите, е изключителен притеснителен“, посочи още той.

„Когато инфлацията тръгне надолу, дупката в бюджета ще стане още по-голяма. Инфлацията пълни бюджета, тя практически изземва от парите на хората и запълва дефицита“, обясни още кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС.

„Огромен проблем е президентът да продължава да управлява през служебни правителства и да определя политиката на държавата. Позицията на президента Радев отдавна е компрометираща за държавата ни като член на НАТО и Европейския съюз“, посочи още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети