Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниел Митов: Никакви самолетни линии и свързаности няма да решат тежките проблеми в отношенията ни със Скопие

Политика

Даниел Митов: Никакви самолетни линии и свързаности няма да решат тежките проблеми в отношенията ни със Скопие

Даниел Митов: Никакви самолетни линии и свързаности няма да решат тежките проблеми в отношенията ни със Скопие - Tribune.bg
Снимка:

На Радев започна да му харесва да прави политически партии, ще продължава да инженерства и да контролира, смята зам.-председателят на ГЕРБ.

„Нищо ново не сме чули. На практика само видяхме прибързано посещение на министър-председателя. Трябваше първо да отиде или в Брюксел, или във Вашингтон, а може би и на двете места, за да се изясни категорично българската позиция и да потърси съдействие от ЕК и подкрепа за преговорните позиции, след като България вече е влязла в тези разговори“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов във връзка с вчерашното посещение на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония.

„Нотите, които бяха изпратени и обявени вчера, не са нищо ново. Това беше най-лесната част от преговорния процес. Северна Македония никога не е имала проблем с изпращането на подобна нота. Истината е, че те винаги обаче търсеха начин да изтъргуват това свое дипломатическо действие. Въпросът е какво са получили в замяна, никой не ни казва. Очевидно има някакъв скрит дневен ред, който българското правителство не казва нито на парламента, нито на българското общество. Големият риск в случая е в един момент да се стигне до ситуация, в която в парламента да бъде внесен документ и този документ евентуално да бъде отхвърлен от мнозинството народни представители, ние да изпаднем в неловко положение, ако правителството вече е поемало някакви ангажименти било пред Брюксел, било пред Скопие“, предупреди Митов.

Той коментира и гафа на премиера за фашисткия режим.

„Вчерашната реплика на министър-председателя за фашизма също поражда много големи въпросителни. Трябва да си изясним дали той е наясно с българската история, дали е наясно за това, че всъщност вчерашната му фраза обслужва както северномакедонското говорене по темата, така и позицията на комунистическия интернационал отпреди 44 година. На практика няма начин българската държава и българският премиер да говори по този начин, защото дава арсенал и амуниции в ръцете на преговарящите от другата страна, а това честно казано за мен беше голям проблем“, категоричен бе Митов.

„Що се отнася до икономическите измерения на разговорите, те винаги са хубави. Няма никакъв проблем с това да увеличаваме свързаността между двете държави, но големите въпроси са други, те са историческите. Въпросите между България и Република Северна Македония, които трябва да бъдат решавани спешно са за спазването правата на българите там, за промяната на учебниците по история, за това да не се гради идентичност върху фалшификация на историята, както и обезвъзмездяването на хората, които са пострадали от комунистическия режим заради своето българско самосъзнание“, посочи той.

По думите му тези позиции трябва да отстоява България и това са тежките въпроси, които стоят пред отношенията ни със Скопие.

„Никакви самолетни линии и свързаности няма да решат тези проблеми“, посочи Митов.

Той определи като абсурдна тезата на управляващите, че за толкова кратко време са направили толкова, колкото години не е правено.

„Всичко, което до момента е направено, е направено по времето на правителството „Борисов“ 3. Нищо ново няма. Работните групи бяха договорени тогава, включени са в преговорния процес и са част от договора за добросъседство. Въпросните ноти никога не са били проблем, въпросът е за какво са били изтъргувани. Най-вероятно е било изтъргувано българската история да бъде заметена под килима и да не се говори по сериозните въпроси, а това българското общество няма да го позволи“, подчерта Митов.

По думите му президентът Радев разделя нацията с действията и речите си. „Опасявам се дори, че на него започна да му харесва да прави политически партии, както „Продължаваме промяната“, да инженерства на политическия терен. Според мен оттук-нататък ще продължава да се опитва да инженерства, да  контролира и моделира политическите партии по свой интерес и образ“, каза Митов във връзка с втория мандат на Румен Радев и Илияна Йотова, които днес положиха клетва пред Народното събрание.

Митов не очаква никаква промяна в поведението на президента.

Той разкритикува изказването на зам.-председателя на парламента от името на депутати, че „президентството е светело като фар в най-тежките моменти“. „Това звучеше в най-добрите традиции на Априлския пленум на БКП и ние разбира се не сме били включени в тази позиция“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.  


Топ новини

виж още