Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниел Митов: Румен Радев и протестните партии въвличат България от криза в криза

Политика

Даниел Митов: Румен Радев и протестните партии въвличат България от криза в криза

Даниел Митов: Румен Радев и протестните партии въвличат България от криза в криза - Tribune.bg
Снимка:

Президентът и протестните партии въвличат България от криза в криза, коментира за „Труд“ Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ.

Относно демонстрираното в последните два парламента нежелание от протестните партии да се състави правителство, Митов е категоричен, че зимата няма да е уютна за когото и да било.

„Партиите на протеста трябва да си дадат сметка, че фактически те управляват в момента. Техният президент, с техния дневен ред въвличат страната стремително от криза в криза. Саботираха създаването на редовен кабинет и създадоха хаос, който от ден на ден става все по-видим за българските граждани“, подчерта Митов. За него това е причината рейтингът на служебните кабинети да лети стремглаво надолу, а резултатите от социологическите проучвания поставят ГЕРБ на първо място със солидна преднина пред втория.

Даниел Митов е убеден, че за да се реши политическата криза в страната са необходими две условия - Румен Радев да загуби президентските избори и политическите партии, които ще попаднат в състава на следващото Народно събрание да се поучат от грешките на предишните два провалени парламента.

„В последните месеци Радев и неговите служебни кабинети демонстрират едновременно безпомощност в управлението и невероятно усърдие в злодеянията си. Президентът, чийто мандат е на приключване, набра инерция в нарушенията на Конституционните норми и не може да се спре. Опита се да смачка политическите партии, като започна с ГЕРБ, но не успя. Партиите, които обаче се докоснаха до него, понесоха политически щети - БСП, ИТН и ДБ в момента изживяват собствени кризи и спад на доверието в тях“, посочва Митов. Той уточнява, че ИБГНИ най-вероятно няма да влязат в парламента. според десния политик за настоящия президент няма никакво значение лошото управление на пандемията, дали българите могат да си платят тока, дали бизнесът може да се справи в кризата, дали изборите са честни и прозрачни, защото за него е важно единствено дали ще успее да бъде преизбран.

По повод мантрата, че ГЕРБ не е желан за бъдеща коалиция, Митов смята, че това отрицание на най-голямата партия в бъдещия парламент започва да се изчерпва.

„Не доведе до никакви положителни резултати в предишните два парламента. Дали защото се притесняват, че ГЕРБ има солиден управленски капацитет и може да доминира в преговори, дали защото са натрупали комплекси от нас през годините, някой от другите партии не знаят как да утвърдят авторитета си и предпочитат опциите, които им се струват по-лесни. Също така част от останалите са наговорили чудовищни неща на избирателите си по наш адрес и в момента не знаят как да обяснят потенциално смекчаване на тона“, отбелязва Даниел Митов. Той припомня и думите на „Желязната лейди“ Маргарет Тачър, че няма лични симпатии в политиката.

Във връзка с неяснотата около наличието в складове  на голямо количество машини за изборите, което не е поръчано от ЦИК, Митов уточнява, че ГЕРБ са предупреждавали, че машинното гласуване никак не е толкова безспорно, колкото се опитват да го представят някои партии и политици.

„Машинният вот трябва да е въведен с много добре обмислен закон, а не наложен за една нощ. На практика чрез въвеждането на 100% машинно гласуване бе въведен скрит електорален ценз. Направо да бяха написали в закона, че хората над 65 г. с основно или средно образование нямат право да гласуват. Да не говорим за хаоса с доставките на машини, за които ЦИК не знае нищо. Всеки ден се появяват нови количества, за които не се знае за какво ще бъдат използвани. Бойко Рашков под предлог, че се бори с купуването на гласове тормози невинни хора, а в същия момент се трупат подозрения, че допълнителните машини са били подготвяни за манипулация на изборния процес“, коментира заместник-председателят на ГЕРБ.

Партньорите ни в ЕС очакват непосредствено след изборите страната ни да даде зелена светлина за преговори с Република Северна Македония/РСМ/, но като бивш външен министър Даниел Митов смята, че предстои много работа в тази посока.

„В спора със РСМ имаше два етапа: първият, в който имахме редовно правителство и България успяваше макар и трудно да поддържа позицията си като международно легитимна. Нашите партньори и съюзници приемаха позицията ни, макар и със незадоволство. И втори етап, по време на двете служебни правителства на президента Радев, когато страната ни напълно абдикира от амбицията да обясни позицията ни на външния свят, темата се превърна в дъвка за вътрешнополитическа употреба“, отбелязва десният политик. За него загубеното време ни поставя в много тежка ситуация днес, като всяка стъпка на напредък трябва да се радва на консенсус в политическия елит на РСМ.

„България не трябва да обръща много внимание на това кой е премиер в РСМ, а да има последователна линия на поведение“, настоява Даниел Митов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети