Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниел Митов: Ще гласувам на хартия, не напразно Германия забрани машините

Политика

Даниел Митов: Ще гласувам на хартия, не напразно Германия забрани машините

Даниел Митов: Ще гласувам на хартия, не напразно Германия забрани машините - Tribune.bg
Снимка:

"Аз лично ще гласувам на хартия. Разбира се, мога да гласувам и на машина, но на този свят няма технология, която да не може да бъде манипулирана и пробита." Това коментира в студиото на „Тази събота и неделя“ по БТВ зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Изборният процес трябва да е толкова прост, че да може да се проследи изцяло, а технологиите са хубаво нещо, когато се използват правилно и прозрачно", смята той.

Според Митов половината от българските граждани искат да гласуват на хартия, защото не могат да се справят.

Той е на мнение, че сгрешените протоколи и невалидните бюлетини са се увеличили, когато е било въведено преференциалното гласуване, а хората тогава все още не са знаели как да се справят с него.

"Сега, ако бюлетината е изцапана или леко надраскана встрани, но волята на избирателя е ясно заявена, то тя ще бъде валидна", посочи той.

"Нашите опоненти са много кресливи, но когато се доберат до властта нямат капацитета да направят нещо смислено и работещо. Бойко Борисов каза, че няма зор за хартиената бюлетина, но това е, защото в момента темата е дали България ще има редовно правителство и как да излезем от енергийната криза.

Както колегите от БСП, така и ние имаме съмнения как ще се гласува на машини. Затова нямаше как, когато има внесен законопроект, да не вземем отношение. Какво се случва с флашката, когато бъде извадена от машината и отиде в преброителната секция? Аз не знам дали е отразено коректно пренесената информация. Никой не знае какво има там. За нас е важна прозрачността. Такава има, когато имаш определен брой бюлетини, а накрая можеш да ги обжалваш.

ДПС винаги са твърдяли, че искат машинно гласуване със сканиращи машини, а не с тези, които ползваме в момента", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

"На „Продължаваме промяната“ не им хареса изборният резултат, искат нови избори и се опитват да саботират работата на парламента. Единственият модел, в който могат да съществуват е революционният. Те не знаят какво да правят, когато са власт, или знаят, но се ръководят от користни решения.

Ще преценим с кои партии бихме управлявали. Мнозинството за бюлетината не е коалиция за управление", заяви още Митов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати