Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. НСОРБ: Имаме готовност и организация за изборите, с която можем да започнем

Политика

НСОРБ: Имаме готовност и организация за изборите, с която можем да започнем

НСОРБ: Имаме готовност и организация за изборите, с която можем да започнем - Tribune.bg
Снимка:

Ако изборите са на 28 март, на 15 февруари ще бъдат обявени предварителните избирателни списъци, посочи кметът на Велико Търново

Още от 7 декември, след като чухме, че датата на изборите ще бъде 28 март, имаме добра комуникация помежду си с всички кметове на български общини и имаме готовност и организация, с която можем да започнем. Това каза Даниел Панов, който е председател на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново.

На „Дондуков“ 2 държавният глава провежда поредната обществена консултация за предстоящите през тази година парламентарни избори, а разговорите този път са с представители на НСОБРБ. 

„Вече сме започнали оглед и на самите секции, където ще бъдат избирателните комисии, на помещенията – дали те се нуждаят от ремонт и т.н.“, каза Панов и продължи: „Ние имаме пълна готовност в момента, след като Вие, във Вашите правомощия са да обявите датата на изборите за парламент, ние да започнем реалната подготовка, но вече имаме и подготвителен процес, който сме започнали.

За протокола искам да кажа, че съгласно Конституцията кметовете на общините са органите на изпълнителната власт, които и с Изборния кодекс, и със Закона за местното самоуправление и администрацията имат правомощия да организират и технически да обезпечават изборния процес. За тези 9 години лично аз съм организирал с моята администрация осем избора“, допълни той.                                                

Имаме анализ на добрите изборни практики в чужбина в условията на пандемия, добави кметът на Велико Търново.

За пръв път ни се налага да провеждаме такива избори по време на пандемична обстановка – най-вече трябва да запазим здравето на гражданите, подчерта Панов. Той увери, че НСОРБ е провела разговори със здравния министър за здравния протокол за изборите. Панов посочи, че е мислено за мерки специално в избирателните секции – да се носят ръкавици, освен маски, как да се почистват машини за гласуване. Ще се справим, смята той.

Тревожи ни моментът, в който ще става предаването на изборните резултати, каза кметът на Троян и зам.-председател на НСОРБ Донка Михайлова. Тя поиска специална организация и обърна внимание и къде се прави преброяването в присъствие на застъпници от секционните избирателни комисии (СИК) – там може да има струпване на хора. Михайлова е категорична, че ще има трудност с набиране на членове на СИК в болници, където биха гласували болни от COVID-19.

От своя страна кметът на Кърджали Хасан Азис подчерта, че досега никога не сме правили избори по време на пандемия.      

Той предупреди, че трябва да е ясно кой ще осигури качествени предпазни средства за членовете на СИК, както и на колко време и къде ще могат да се сменят безопасно маски и лични предпазни средства през дългия ден. Това е задължение на централната власт, категоричен е той. И предложи да има график за почасово гласуване на рискови групи.

„Подготвили сме хронограма за всеки случай, тя е индикативна. Ако изборите са на 28 март, на 5 февруари всички кметове на общини трябва да образуват със своя заповед избирателните секции на територията на съответната община. Следващото наше задължение определя местата за обявяване на избирателните секции. Това като срок при нас е разписано като 10 февруари. На 15 февруари общинската администрация обявява предварителните избирателни списъци и ги публикува на интернет страницата. На 20 февруари се провеждат консултациите, които са 35 дни преди изборния ден“, каза още Даниел Панов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети