Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниела Дариткова: Не се търси конституционно мнозинство в този парламент

Политика

Даниела Дариткова: Не се търси конституционно мнозинство в този парламент

Снимка:

Проектът на ГЕРБ няма да бъде окончателният, който ще се гласува, авторите остават неясни

Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от ГЕРБ проект няма да бъде окончателният вариант за бъдещо гласуване, заяви пред БНР д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

„Не се търси конституционно мнозинство в рамките на това Народно събрание“, подчерта Даниела Дариткова. По думите й предложението за нова конституция просто цели да утвърди процедурата за това, че се върви към свикване на Велико народно събрание/ВНС/.

Проектът за нова конституция трябва да върви паралелно с проект за предложение за свикване на ВНС, уточни тя.

Първоначалният вариант на предложенията за промени в основния закон е внесен за дебати, консултации, мнения и бележки, за да не бъдат упреквани в ГЕРБ в забавяне.

„Но в същото време искаме да покажем, че сме готови на максимално ускорена процедура и да търсим съгласие на повече от 160 народни представители“, посочи Дариткова. Тя увери, че предстоят срещи с представители на всички парламентарно представени партии, като първата среща ще бъде с коалиционните партньори.

„Проектът на ГЕРБ в никакъв случай няма да бъде проектът, който ще бъде утвърден от ВНС, ако постигнем съгласие за свикването на такова“, отбеляза Дариткова. Тя увери, че партията следи пулса на общественото напрежение след заявената от държавния глава необходимост да се обсъждат евентуални конституционни промени.

„Лицата на протеста са доста различни и техните искания са разнопосочни. В същото време това, което може да обедини едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на държавата. Това може да стане само след разглеждане и корекция на основния закон с едно сериозно представителство, каквото е ВНС. /.../ Чрез друг механизъм не може да се направи толкова цялостен преглед на функциониране на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени“, коментира Даниела Дариткова. Тя смята, че до диалог с протестиращите може да се стигне след излъчването на легитимно представителство от тяхна страна.

„Диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация“, изтъкна Даниела Дариткова. Тя не е съгласна с тезата, че няма чуваемост за исканията на протестиращите.

Според Дариткова предложението на Мая Манолова референдум да определи дали гражданите искат промени в Конституцията цели забавяне на процедурата, а Манолова отново търси начин да заяви своето политическо присъствие.

Даниела Дариткова не конкретизира кои юристи стоят зад лансирания от ГЕРБ проект за конституционни промени и неколкократно изтъкна, че това е „вариант за разговори“, а не окончателният проект. Проектът, под който ще се събират подписите на народните представители, ще бъде окончателно представен на 2 септември.  

 


Коментари (3)

Дариткова искаме ви оставката, служебно правителство, машинно гласуване, предсрочни избори за парламент и референдум. А и оставка на гл.прокурор, който е без юридически образование и политизира прокуратурата.
18.08.2020 14:37 / Отговор
ДАРИТКОВА, НЕ ПОДАВАЙТЕ ОСТАВКА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ МЕТЕЖЪТ НА МЪРЗЕЛИВИЯ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР:РУМЕН РАДЕВ НЯМА ШАНС!
ДНИТЕ НА ПУТИН СА ПРЕБРОЕНИ-ДО 6 МЕСЕЦА
ЛУКАШЕНКО БЯГА ОТ БЕЛАРУС В КИТАЙ
РУМЕН РАДЕВ ТРЕПЕРИ ОТ НАТО
АЛИЛУЯ!
18.08.2020 15:13
Абе къде се скри ДъПъСъ? Каква е тази тишина от етническата партия? Никаква реакция? Нали са много отговорни като депутати, особено ШИши, пък ги е страх да си кажат мнението за "нещото" , написано от Барни Ръбълът?
19.08.2020 16:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още