Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дариткова: Не ни трябва поредна анкетна комисия за изборното законодателство

Политика

Дариткова: Не ни трябва поредна анкетна комисия за изборното законодателство

Дариткова: Не ни трябва поредна анкетна комисия за изборното законодателство - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ ще изчака доклада на ЦИК и тогава ще обсъжда проблемите при провеждане на изборите

Управляващите не виждат смисъл от създаването на временна парламентарна комисия за Изборния кодекс. Правната комисия има достатъчно правомощия, убедени са от ГЕРБ.

„Не смятам, че се налага да създаваме поредната анкетна комисия”, обърна се към Левицата председателката на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. По думите ѝ ГЕРБ е в готовност да обсъжда промени в изборното законодателство, но това може да се случи, когато са готови докладите на ЦИК за тези избори. Така депутатите ще могат да се позоват на проблемите, които са установили официалните органи.

„Все още има дела за законността на изборите в някои населени места. Смятаме, че прибързаното поведение в никакъв случай няма да е полезно за взимане на устойчиви и конструктивни решения”, категорична е д-р Дариткова.

Тя подчерта, че ГЕРБ ще предостави своите конкретни предложения и на опозицията.

„Разбирам, че г-жа Нинова е една амбициозна лидерка, която изпревари с тази среща даже президента Радев, но по отношение изборните правила, аз смятам, че не трябва да се бърза само затова, да се обявиш за първи защитник на правилното изборното законодателство и провеждането на законни избори. Настояваме по-скоро да се търсят решения, които са постигнати консенсусно, които не спестяват обективните проблеми и които във времето ще покажат устойчивост, защото сме имали и другия пример досега”, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ няма да отваря разговора за партийната субсидия при обсъждането на Бюджет 2020.

„Ние сме заявили нашата позиция с гласуването си и сме дали отговор на българските граждани, които в референдума казаха каква според тях трябва да бъде партийната субсидия. Ако колегите от опозицията започнат такъв разговор, ние сме готови да чуем техните нови аргументи”, изтъкна д-р Дариткова.

Тя не смята, че в разговорите по изборното законодателство депутатите се нуждаят от експертизата на Мая Манолова.

„В каква роля, на гражданин, ако някой намери за необходимо, може да я покани. По-принцип автор е Народното събрание. Аз смятам, че отговорното поведение изисква политическите сили, представени в този парламент, да се заемат с ремонта на изборното законодателство в спокойна атмосфера, без пристрастия и без прибързаност”, коментира Дариткова.

Тя разясни, че ГЕРБ не са се присъединили към срещата, инициирана от БСП за промени в изборния закон, защото тя е била организирана прибързано.

„Срещата беше обявена като свързана с проблематиката на недействителните бюлетини и недействителния брой гласоподаватели. Смятам, че трябва да изчакаме спокойно доклада от ЦИК, за да имаме коректна информация дали това е така. Срещата бе обявена в в петък за 14 ч. днес, когато вече имаме заседание. Ние сме в бюджетна процедура и това също е много отговорно, впоследствие в последния момент беше преместена за 11 ч. Аз смятам, че това не е отговорно поведение на една сериозна политическа сила. Трябва да търсим удобното време и спокойното да разгледаме докладите на ЦИК и анализите, които са достоверни, и тогава можем да пристъпим към обсъждане на изборното законодателство”, завърши д-р Даниела Дариткова.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ГЕРБ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети