Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дариткова: ГЕРБ опроверга всякакви спекулации за договорки и задкулисни сделки

Политика

Дариткова: ГЕРБ опроверга всякакви спекулации за договорки и задкулисни сделки

Дариткова: ГЕРБ опроверга всякакви спекулации за договорки и задкулисни сделки - Tribune.bg
Снимка:

Държим на горната граница за субсидиите на партиите, отбеляза Валери Симеонов

„Аз смятам, че със своето поведение в пленарна зала партия ГЕРБ опроверга всякакви спекулации за договори, договорки и задкулисни сделки. При гласуването на член 64 ние бяхме с максимално присъствие в зала и гласувахме за субсидия от 1 лев“. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в кулоарите на Народното събрание.

По думите ѝ при прегласуването само ГЕРБ са останали поддръжници на тази теза. Всички други са гласували против и се е получила законодателна празнота.

„В Закона за политическите партии е записано, че в Закона за бюджета се определят субсидиите на партиите,  а всъщност ние не определихме никаква субсидия. Това не означаваше, че е и нулева субсидията. Просто нямахме субсидия. А при следващите гласувания 30 члена от Закона за бюджета не бяха подкрепени. Останахме да ги гласуваме само ние от ГЕРБ. Това създаде риск за приемането на бюджета на държавата за 2020 година“, посочи Дариткова.

Тя заяви още, че затова се е състояло спешно съвещание с коалиционните партньори.

„Те поставиха въпроса за субсидията и за това, че твърдо трябва да се определи такава. Казаха, че само в такъв случай ще продължат да гласуват с нас Закона за бюджета на държавата. Нашата отговорност е пред хората. Отговорността ни е за това държавата да има бюджет за 2020 година, който е по-добър, с възможността за повече разходи за образование, с по-високи пенсии, с повече плащания в социалната сфера, с по-високи заплати за социалните работници, за учителите, за всички служители в администрацията.  Смятаме, че тази наша отговорност е водеща. Знаем, че ще понесем политическа отговорност за събитията от вчера. Но ние сме тези, които сме отговорни за стабилността на държавата. За да избегнем кризата приехме решението на нашите коалиционни партньори и приехме единственото предложение, което имаше по отношение на субсидията – тя да бъде осем лева“, обясни д-р Дариткова.

По думите ѝ няма нарушение на правилника, защото това предложение е било гласувано само веднъж.

Тя посочи още, че е била в комуникация с премиера Борисов през цялото време.

„Съзнаваме, че отговорността, която носим ние като най-голяма политическа сила в парламента е най-голяма. Но трябва и да разберете, че ние не можем сами да реализираме това управление. Така ни е подредил българският избирател, че ние нямаме мнозинство в този парламент. Нашите решения трябва винаги да се пречупват през призмата на това, че искаме да избегнем криза. Държавата трябва да има стабилност и бюджет за 2020 година“, каза още Дариткова.

 „Допустимо беше прегласуването на член 64. Той беше гласуван само един път. Недейте слуша какво ви говорят ДПС. Всичко е в правилата и в установения ред на Народното събрание, защото има такава практика“, посочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

На въпрос дали е имало коментари, че бюджетът няма да се приеме и дали патриотите са поставили такова условие, той отговори: „Не. Ние не сме рекетьори“.

„Ние ще продължим да държим на горна граница на субсидиите, тъй като големите партии получават прекалено много пари, които влагат на банкова сметка. Това не е редно. Това са държавни пари. Докато малките партии трудно свързват двата края, когато сумите са малки и това убива демокрацията като цяло“, подчерта той.

Симеонов обясни още, че  ВМРО и НФСБ винаги са били за  субсидиите и винаги са били последователни в това отношение, за да не бъдат партиите зависими от други икономически субекти.

„Намалени субсидии, не 11 лева, но винаги сме били за субсидии. Тази стъпка на тангото не я познаваме“, отбеляза Валери Симеонов.

„Държа да благодаря на министър Горанов за голямата работа, която свърши и да изразя своето уважение и респект, че той дойде, прокара си бюджета, постигна своето и съдейства даже и за диалога, на който бяхте свидетели. Вчерашният ден е победа за Горанов според мен“, завърши Валери Симеонов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Самоубийство ГЕРБ се самоуби
06.12.2019 17:08 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети