Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дариткова: 2019 година за ГЕРБ беше успешна, но с много предизвикателства

Политика

Дариткова: 2019 година за ГЕРБ беше успешна, но с много предизвикателства

Дариткова: 2019 година за ГЕРБ беше успешна, но с много предизвикателства - Tribune.bg
Снимка:

Имаме две изборни победи и признание в международен аспект, каза председателят на ПГ на ГЕРБ

Успешна, но с много предизвикателства - така Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия, определи изминаващата 2019 година през погледа на управляващата партия. Тя е категорична, че въпреки сътресенията през годината, партията е стабилна в очите на българските избиратели и не очаква предсрочни парламентарни избори.

Амбицията на управляващите за следващата година е да имат възможност да работят спокойно и да изпълнят ангажиментите в програмата си.

„Тонът и в НС, и в изказа на президента не са институционални. Имам големи притеснения по отношение на това, което генерираме като модел на поведение сред българските граждани от парламента“, коментира Дариткова в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„Не се печели политически дивидент от това да обругаваш своите противници. Всички трябва да сме ангажирани да намалим агресията в обществото. Отговорността на всички парламентарни групи е много голяма. Трябва да търсим и начин да подобрим доверието в институциите, а когато те се противопоставят една на друга отново с цел печелене на политически дивидент – това не носи полза за никого“, добави тя.

Депутатът призна, че се е променило функционирането на партията след промените в нея и оставката на Цветан Цветанов, но ГЕРБ остава в добра организационна кондиция.
„Функциите на изпълнителната комисия се засилиха сериозно след оставката на зам.-председателя на партията и премахването на тази фигура. Процесите на изясняване на причините за загубата в определени места и търсенето на по-добри организационни решения за структурите в тези места продължават. Ние сме изключително самокритични“.

Предизвикателствата през 2019-а

„Годината беше наситена с предизвикателства от различно естество – политически, климатични, социални. От гледна точка на политическите предизвикателства смятам, че бяхме категорично успешни. Имаме две изборни победи в изключително сложна ситуация. Имаме и признание в международен аспект – имаме зам.-председател от ГЕРБ на ЕНП. Вярваме, че получихме за пореден път доверието на българските граждани. От друга страна получихме и признание от партиите в нашето политическо семейство в рамките на Европа“, посочи Дариткова.

Вътрешните предизвикателства

Правителството се справяше с всички заложени приоритети, подчерта тя и изказа мнение, че най-големият им успех е бюджетът за следващата година:

„Той категорично е балансиран. Ще харчим толкова, колкото получаваме. В политиката на доходите имаме значителен ръст за следващата година“.

Доказахме своята лоялност като евроатлантически партньори

През 2019-а България категорично заяви своята евроатлантическа ориентация със закупуването на новите бойни самолети, каза още председателят на групата на ГЕРБ и добави:

„В този смисъл доказахме своята лоялност като евроатлантически партньори. Това позиционира България много добре и в международен аспект“.

Оценката

Оценката на рейтинга на България в икономически аспект също дава гаранции за това, че успешно реализираме намеренията си да влезем в чакалнята на еврозоната и чрез този стабилен кредитен рейтинг да привличаме нови външни инвестиции, коментира Дариткова.

Глобалният приоритет - да довършим мандата

„Локалните предизвикателства не трябва да пречат на реализацията на глобалните приоритети, а глобалният ни приоритет е да довършим мандата, като заложените в програмата цели и задачи наистина се изпълнят преди следващите парламентарни избори“, каза депутатът за стабилността на управляващата коалиция.

Диалогът в социалното министерство – много важен

Диалогът не трябва да е само преди приемането на бюджетните промени, а да тече през цялата година, категорична е Даниела Дариткова и каза:

„Диалогът е много важен за социалното министерство и аз имам големи очаквания по отношение на новия социален министър. Смятам, че комуникацията беше проблемът на управлението на това министерство досега“.

Реформите в здравеопазването - не може да са революционни

Реформите в здравеопазването не могат да бъдат революционни, категорична е Дариткова. По думите ѝ те се постигат с диалог, вслушване в експертите и минимално политизиране. Тя смята, че контролът в сектора трябва да бъде завишен.

Нужна е по-голяма устойчивост на законодателството

„Не бива да се прави законодателство по казуси, но за съжаление напоследък, заради динамиката на обществените отношения и честите изблици на напрежение, се налага да се правят такива промени. Трябва да има по-голяма устойчивост на законодателството“, коментира председателят на групата на ГЕРБ относно предложенията за промени в НПК за надзора на главния прокурор. По думите ѝ правната комисия е мястото, където трябва да се вземат окончателните решения.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати