Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дариткова: Безотговорно е да тласнем България към друга криза със служебен кабинет

Политика

Дариткова: Безотговорно е да тласнем България към друга криза със служебен кабинет

Снимка:

"Главното за нас в момента е да отчетем позицията на парламентарното мнозинство и на парламента, което ще стане при гласуването на предстоящия вот на недоверие. Ние смятаме, че това управление има гарантирана парламентарна подкрепа и ако се налагат някакви промени, те трябва да се случат след преодоляването на вота на недоверие, което съм сигурна, че ще стане в началото на следващата седмица". Това каза пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

На въпрос за поисканите от премиера министерски оставки без консултации с коалиционните партньори тя заяви: Понякога диалогът с коалиционните партньори е доста напрегнат. В случая по-голямата парламентарна група е в правото си да предприеме действия, които после да съобрази с коалиционните партньори. Още по-голямо е правото на премиера в това отношение.

По думите ѝ в този случай е било важно "да се изчистят някои спекулации" - че ГЕРБ и ДПС управляват съвместно, че ГЕРБ е зависима от ДПС.

"С това спекулира опозицията в лицето на БСП. За съжаление, с това спекулират понякога и нашите коалиционни партньори, когато се стигне до разговори за отделни законопроекти и не се приемат всички техни предложения. Това е удобна спекулация", отбеляза Дариткова.

За нея е непонятно защо във времето се е стигнало до "сатанизирането" на депутатите от ДПС.

При някои гласувания ние наистина сме разчитали на тяхната подкрепа, защото те имат много ясна евроатлантическа позиция. Не крия, че те са ни подкрепяли, когато е било нужно да се препотвърждават национални приоритети", призна тя, но акцентира: "Но при всички гласувания, които касаят отношението към правителството - вотове на недоверие, гласуване на бюджет, те винаги са гласували "против", така както и другите опозиционни партии в парламента.

Според Дариткова целта на тези спекулации в момента са "да отслабят позициите на ПП ГЕРБ".

За да можем да твърдим, че няма политическа криза, трябва да гарантираме, че имаме достатъчно силно парламентарно мнозинство, каза тя.

Тя беше категорична, че е "изключително безотговорно в момента да се тласне България към друга криза със служебно правителство, което по закон и Конституция не носи достатъчно голяма отговорност".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още