Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Държавата, евродепутати и българските превозвачи в общ фронт срещу пакета „Макрон“

Политика

Държавата, евродепутати и българските превозвачи в общ фронт срещу пакета „Макрон“

Държавата, евродепутати и българските превозвачи в общ фронт срещу пакета Макрон - Tribune.bg
Снимка:

Български камиони излизат на площад „Люксембург“ в Брюксел на 10 януари

Българската държава ще брани интересите на българските тежкотоварни превозвачи на 10 януари в Брюксел. Организаторите на протеста са получили разрешение за присъствие на 600 човека на площад „Люксембург“ в Брюксел и „достатъчно машини“. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки отказа да спомене броя им, защото според него тази информация е част от тактиката на организаторите. Мотото на инициативата е „Срещу нарушителите на идеята за свободен пазар и свободна конкуренция в Европа“ и според Джамбазки то е отговор на  „лицемерното заглавие „ за равни права“, което получиха промените в Пакет Мобилност 1 по известен като пакета „Макрон“, защото промените всъщност са кражба на бизнес“.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков припомни, че готвените промени ще са „политическият Чернобил за Европа“, защото водят до втора имиграционна вълна от България“. Колегата му Ангел Джамбазки дори пресметна, че те ще засегнат пряко 150 000 заети в сектора на товарните превози у нас и семействата им, което прави над 500 000 българи.

Евродепутатът Андрей Новаков обяви, че се подготвят алтернативни текстове в промените в европейското законодателство. С тях българските евродепутати оспорват идеята шофьорите да се връщат на две седмици в България, както и да отпадне предложението да се забрани на шофьорите да спят в кабината на камионите.
Транспортният министър Росен Желязков вече обяви, че ще бъде на площада в Брюксел.  

 „Или постигаме нашите цели, или блокираме законодателните предложения в пакта за мобилност, който предстои да се разгледа в транспортната комисия на Европейския парламент/ЕП/. Законодателните промени ще разделят Европа“, предупреди министърът.

По думите му неясното мнозинство в ЕП, което подкрепя алианса около Германия и Франция, който внесе промените, трябва да бъде информирано за последиците.

“Въвеждат се протекционистки мерки, които лавинообразно след транспортния сектор ще се разраснат и в други сектори на европейската икономика. Текстовете нарушават основните закони на Европейския съюз“, посочи Желязков.

Българските транспортни фирми благодариха на правителството и нашите евродепутати за подкрепата. От своя страна те коментираха, че предлаганите промени са дълбоко несправедливи и дискриминационни спрямо тях. Те отиват към Брюксел уверени, че нищо не е загубено и правата им ще бъдат отстоявани от българските евродепутати и българската държава.

Протестът в Брюксел ще се състои от два лъча- единият е българският, а другият ще бъде сформиран от румънци, поляци, латвийци и литовци. Продължават политическите и дипломатически усилията страната ни да получи необходимата подкрепа в Транспортната комисия на ЕП и при предстоящото гласуване на промените в пленарна зала.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети