Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Държавата прави 100 бензиностанции, за да подобри конкуренцията на пазара с горива

Политика

Държавата прави 100 бензиностанции, за да подобри конкуренцията на пазара с горива

Държавата прави 100 бензиностанции, за да подобри конкуренцията на пазара с горива - Tribune.bg
Снимка:

Със създаването на петролна компания, държавата ще даде достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов.

Днес, на извънредно заседание, правителството разгледа Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство, съобщи Горанов, цитиран от БГНЕС.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти, продължи финансовият министър. Темата за бензиностанциите е вторична към този законопроект.

Министър Горанов обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

Упрекът, че това е непазарно действие – пазарът ще реши, защото търговията с горива по начина, по който се регулира, е напълно свободна, уточни Горанов.

Ако тези държавни бензиностанции ценообразуват разумно, могат да покажат или равна на останалите цена, или по-добра. Фактът, че има бензиностанции, които могат да продават на 50-60 стотинки по-ниска цена, ни провокира, заяви още Горанов.

От думите му се разбра, че първоначално държавните бензиностанции ще са 100 на брой. Те ще бъдат изградени в населени места, където големите вериги не изграждат обекти, както и на първокласните пътища и магистрали.

Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси собствено финансиране, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него основен приоритет в момента е изграждането на данъчни складове, тъй като това ще даде възможност на всички субекти да работят в по-конкурентна среда и съответно да предоставят по-качествена услуга на крайния потребител.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Социализъм Нито преди,нито след 1989 година сме успявали със строеж на соца.Поредното напъване преди н..кване.
18.05.2020 18:59 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети