Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Държавата ще проверява за фиктивни български училища в Украйна

Политика

Държавата ще проверява за фиктивни български училища в Украйна

Държавата ще проверява за фиктивни български училища в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Спряна е субсидията и за българския вестник „Роден край”

За български училища в Украйна, които се водят само на хартия, съобщиха по време на заседанието на Комисията по политиките за българите в чужбина. Председателят на комисията Андон Дончев предложи да се създаде комисия, която да извърши проверка.

 „За съжаление няма достатъчно добър контрол, за да се види колко училища реално функционират и кои усвояват неправомерно средства. Трябва да се направи комисия, която в необявено време да направи проверка. Имало е опит за проверка, но на място са им казали, че децата са във ваканция”, разкри Дончев.

Дончев поиска и Министерството на външните работи да се намеси по друг казус – спирането на финансирането за единствени български вестник в Украйна „Роден край“, предаде БГНЕС. Той е седмичник с 200 000 тираж.

„Един от начините е да изпратим нота. Това е нарушаване на правото на малцинствата и не бива да се допуска”, коментира председателят на комисията.

Петко Дойков от Външно министерство уточни, че вестник „Роден край” получава субсидия от украинския бюджет в размер около 120 000 лева. По същия начин се субсидират още 5 подобни вестника. Според информацията към днешна дата е, че субсидията е спряна в края на 2018 година. Очакванията са, че след изборите в Украйна парите отново ще бъдат възстановени. Дойков отрече слуховете в медиите, че вестникът е спрял да излиза.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Украйна

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети