Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ: Актуализацията на бюджета зависи от президента Румен Радев

Политика

ДБ: Актуализацията на бюджета зависи от президента Румен Радев

ДБ: Актуализацията на бюджета зависи от президента Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

Всяка една от партиите ще оглави комисия, посочи той

„Доколкото разбрах от председателя на парламента днес комисиите биха могли да бъдат сформирани още на първото заседание следващата седмица, тоест в сряда. Дали ще има време за актуализация на бюджета, то донякъде зависи от президента, доколкото дори да не се състави правителство с втория и третия мандат, президентът в крайна сметка решава кога да разпусне Народното събрание. Така че може и да се предвиди някакъв срок, в който да се актуализира бюджетът, ако има мнозинство за него, естествено“, каза в кулоарите на парламента зам. -председателят на "Демократична България" Владислав Панев.

На въпрос дали ДБ ще подкрепят така предложената актуализация, той отговори: „Нека да изчакаме следващата седмица, да сформираме комисиите, да започнем дискусиите по бюджета, да се запознаем по-обстойно с него. За мен посоката на актуализация на бюджета е правилна, доколкото инфлацията в европейски и в български мащаб е по-висока от очакванията. Приходите в бюджета са по-големи, но разходите на домакинствата също скачат. От тази гледна точка хората с ниски доходи трябва да бъдат защитени. Посоката на актуализацията е именно такава, така че по-скоро не виждам проблем да бъде подкрепена. От друга страна в разходната част на бюджета биха могли да се преструктурират разходите, така че да има достатъчно пари за по-добри пенсии, за нова вълна на COVID“, посочи той.

Според него държавата няма да има особен проблем до края на годината, ако няма актуализация на бюджета.

„Още повече, дори да има избори, парламент ще има към края на годината. Не мисля, че ще бъде особен проблем за финансите на държавата липсата на актуализация“, категоричен бе той.

Той коменира и изказването на служебния министър на икономиката Асен Василев, че без актуализация на бюджета няма как да се надвишат предвидените в Закона за бюджета разходи.

„Точно така е както казва Асен Василев. Не могат да бъдат надвишени разходите в бюджета за 2021 година. Но както споменах,  биха могли да бъдат преструктурирани капиталовите разходи, доколкото Капиталовата програма не се изпълнява в момента. Знаете, че през последните десетина година бюджетите бяха направени така, че големите разходи да бъдат направени през месец декември, точно тогава да се разплатят капиталовите разходи. Такъв буфер за мене е предвиден, нека да чуем и министъра на заседание на бюджетна комисия в парламента“, посочи Панев.

По отношение на това дали  „Демократична България“ има претенции да оглави някоя от комисиите и къде биха били най-силни, той заяви:

„Доколкото знам, всяка една от групите ще оглави комисия в парламента. Нека това да се реши с консенсус от председателския съвет“, уточни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати