Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ, БСП, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“ искат НОЩ да работи

Политика

ДБ, БСП, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“ искат НОЩ да работи

ДБ, БСП, ДПС и Изправи се! Мутри вън! искат НОЩ да работи - Tribune.bg
Снимка:

Дариткова: Отговорността на председателя на НС е да гарантира спазване на противоепидемичните мерки в тази зала

Закриването на НОЩ в този момент е абсолютно немотивирано, посочиха в декларации от името на своите групи представители на партиите „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, БСП и ДПС.

„Управлението изисква да имаме орган, който да управлява пандемията. Ние сме на едно от челните места по брой заразени“, изтъкна д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“.

Според него това е безотговорен акт към настоящия момент. „Знаем, че правителството в оставка трябва да изпълнява всички свои ангажименти, включително по отношение на управлението на кризите. В такъв аспект този орган е необходим", посочи и Джевджет Чакъров от ДПС. По думите му пандемията трябва да се управлявала и разпускането на НОЩ крие много сериозни рискове.

Парламентарната група на „БСП за България" също подчерта, че посреща с изключителна тревога решението на Министерския съвет вчера да бъде разформирован НОЩ.

„Безспорно в дейността на щаба бяха допуснати сериозни пропуски в управлението на здравната криза. Създадоха се много излишни страхове и много противоречиви мнения в обществото, но оставането на държавата без управление на кризата и без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб, създава много неприятни въпроси и буди още повече страхове у хората", изтъкна социалистът проф. Георги Михайлов.

Мая Манолова от ИЗМВ определи действието на премиера по разпускането на НОЩ като „безотговорно“.

„Темата с управлението на здравната криза е тема, която касае българските граждани, много повече от безсмислените дебати, които до този момент се случиха в парламента“, коментира Манолова.

В отговор д-р Дариткова от ГЕРБ-СДС помоли председателят на парламента да накара народните представители да носят маски.

„Наистина отговорността е най-важното качество, което трябва да притежават както медиците, така и всички, които са избрани да представляват народа и да управляват страната в момента. В тази връзка отговорността на председателя на Народното събрание е да гарантира спазване на противоепидемичните мерки в тази зала. В нея няма възможност за дистанция между народните представители", уточни д-р Дариткова. По думите ѝ темата е много удобна с управлението на епидемията, но следва да се подходи отговорно. Тя отбеляза, че отговорността е на министъра на здравеопазването и Министерски съвет, а всички останали органи са спомагателни. 

„Всички в залата са с маски. Единствено г-н Хаджигенов не е. Г-н Хаджигенов, прави ви забележка“, веднага реагира председателят на парламента Ива Митева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети