Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ осъдиха Костадинов за отношението му към "Дневник"

Политика

ДБ осъдиха Костадинов за отношението му към "Дневник"

ДБ осъдиха Костадинов за отношението му към Дневник - Tribune.bg
Снимка:

„Демократична България” излезе с позиция по повод опита на Костадин Костадинов  да изгони журналисти от „Дневник” от пресконференция на "Възраждане". Те определят действията му като недопустимо отношение към медиите.

„Напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите”, заявяват от ДБ.

Ето и цялата позиция:

В България тече опасен процес – на бавна делегитимация на демократичните институции и политическия дебат. Вместо постоянен журналистически и граждански контрол върху работата на народните представители и управляващите, към публиката тече нескончаем монолог от джипката или от дивана, излъчват се пропагандни послания в контролирана среда и сред незаслужен медиен комфорт.

Резултатът се вижда: апатични негласуващи граждани, поредица от парламентарни кризи и възход на елементарния - и опасен - популизъм. Естественото продължение на този процес видяхме вчера, когато „Възраждане“ бойкотираха собствената си пресконференция под предлог, че не им харесват част от присъстващите медии.

 От “Демократична България” категорично осъждаме подобно недопустимо за политици поведение и напомняме на г-н Костадинов и неговите придружители, че политиците и народните представители винаги дължат на обществото отговори, а диалогът с обществото минава и през медиите.

Напомняме също, че БТА е националната телеграфна агенция на България, обявените в нея събития са отворени за представители на всички медии и никой политик, още по-малко действащ, не може да има претенции кой да му задава въпроси и кой – не. Ако като общество допускаме без реакция подобно погазване на демократичните принципи, ние сме само на крачка от връщането към тоталитарната цензура и властови произвол.

Призоваваме всички политически сили да осъдят действията и поведението на „Възраждане“. Призоваваме и всички журналисти към солидарност с техните колегите. Ограничаването на медии заради критики към хора във властта е практика на тоталитарните режими, която няма и не може да има място в европейска и демократична държава като България.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати