Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ пита защо Министерството на енергетиката крие авария във ВЕЦ „Цанков Камък“

Политика

ДБ пита защо Министерството на енергетиката крие авария във ВЕЦ „Цанков Камък“

ДБ пита защо Министерството на енергетиката крие авария във ВЕЦ Цанков Камък - Tribune.bg
Снимка:

„Спомняте си какъв хонорар получи г-н Ахмед Доган за този „Цанков камък“ и сега виждаме в какво състояние е това съоръжение“, обърна внимание ген. Атанас Атанасов

„Демократична България“ изнесе информация, че между 13-15 октомври тази година във ВЕЦ „Цанков Камък“ е имало сериозна авария и към този момент централата все още е спряна от експлоатация. От парламентарната група питат Министерството на енергетиката защо тази авария се крие от обществото. По думите им освен това към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност един блок на АЕЦ „Козлодуй“, което застрашава енергийната сигурност на България.

„Получихме една неприятна информация, която смятаме, че трябва да бъде публично споделена и да я поставим на вниманието на Министерски съвет и респективно на Министерството на енергетиката за бърза реакция“, заяви съпредеседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов по време на брифинг в парламента.

Ситуацията бе разяснена от депутата от ДБ Йордан Иванов.

„Получихме информация буквално преди час, че във ВЕЦ „Цанков Камък“ в периода 13-15 октомври има настъпила сериозна авария, която е довела до преустановяване работата на ВЕЦ „Цанков камък“. Парчета от бързо падащия савак са минали през тръбопровода и са спрели в една от машините, което е довело до авария и преустановяване на работата на „Цанков камък“, обяви Иванов.

„Важно е да кажем, че тази централа е в средата на каскада „Въча“ и се затруднява работата на ВЕЦ „Тешел“ и ВЕЦ „Девин“. Заедно с това, уважаеми журналисти, напомняме, че на каскада Белмекен и Момина клисура (бел.ред. каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“) има забавяне на съществуваща рехабилитация. Освен тази авария, която се крие от обществото, към момента в страната има неработещи държавни ВЕЦ-ове с мощност един блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това е реален риск за енергийната сигурност на страната. Ние сме притеснени от факта, че Министерството на енергетиката крие тази информация, няма официални съобщения и не е потвърден въпросния случай“, обясни народният представител от ДБ.

Той призова министъра на енергетиката да отговори защо тази авария, която е станала преди повече от 15 дни, се крие.

„Защо се прикрива тази авария като планов ремонт? Има пълна забрана на всички служители да мълчат и да не разкриват информация по темата“, посочи  Иванов.

От ДБ питат още какви са щетите по „Цанков камък“ и кога ще бъде пусната централата в експлоатация.

От своя страна Владислав Панев обърна внимание, че само преди дни е приключил плановият ремонт на 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй“, а часове след това той е излязъл от експлоатация. „Днес трябва да гласуваме в пленарна зала допълнителни компенсации за бизнеса за 2023 година. Предварителните изчисления на Министерство на енергетиката е, че тези компенсации ще бъдат на стойност 12 млрд. лв. за следващата година.

„Още вчера министърът на енергетиката каза, че държавните предприятия вече изнемогват. Затова е изключително важно мениджмънта на държавната енергетика да бъде компетентен и да бъде насочен към енергийната независимост на България и към подобряване на работата им, защото компенсациите се плащат от приходите на българските компании от износ на електроенергия“, добави той.

Според него благоприятната ни позиция за печалби е застрешена от подобни аварии

Атанас Атанасов напомни, че в миналото „Цанков камък“ беше известен с това, че е произвел хидроинженер номер 1 на държавата. „Спомняте си какъв хонорар получи г-н Ахмед Доган за този „Цанков камък“ и сега виждаме в какво състояние е това съоръжение от българската енергетика“, обърна внимание той.

По думите му още тогава са съществували съмнения, че материалите в тази централа са некачествени. „Много е важно да се подчертае, че в края на есента изпълнителната власт трябва да даде публична информация за всички съоръжения в българската енергетика, за да сме наясно как посрещаме зимата“, добави генерал Атанасов.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети авария
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети