Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ-ПП пропуснаха да посочат Борисов като инициатор на промените в Закона за домашното насилие

Политика

ДБ-ПП пропуснаха да посочат Борисов като инициатор на промените в Закона за домашното насилие

ДБ-ПП пропуснаха да посочат Борисов като инициатор на промените в Закона за домашното насилие - Tribune.bg
Снимка:

Защитата от домашно насилие е приоритетен въпрос за „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ - и няма да се откажем, докато необходимите промени не се превърнат в действащ закон. Не можем да губим повече време! Затова дългоочакваните промени в Закона за домашното насилие бяха внесени отново днес и ще бъдат сред първите инициативи на 49-тия парламент“.

Това беше обявено е една от Фейсбук страниците на коалицията.

Оттам уточняват, че със законопроекта се улеснява достъпът до правосъдие, разширява се кръгът на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличават се мерките за защита и се засилва ангажиментът на държавата по отношение на този изключително значим социален проблем.

Това, което не е уточнено обаче, е че инициативата не е изцяло тяхна, а начело на инициаторите на сайта на Народното събрание стои името на… Бойко Борисов.

Неговият подпис лежи и под самия законопроект.

Според законопроекта се създава Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие към МС, който е постоянно действащ колективен и консултативен орган за осъществяване на държавна политика по превенция и защита. Председател на Националния съвет е заместник-министър председател, определен от МС. Зам.-председател е министърът на правосъдието. В състава му се включват министрите на: МВР, МТСП, МОН, МЗ, ММС, председателя на ДАЗД и др.

В национална информационна система ще има данни за актовете на домашно насилие, данни на пострадалите и взаимоотношенията между тях, вид насилие, продължително, причини, история, подадени молби, наложени мерки. Достъп до нея ще имат: МВР, АСП, ДАЗД и съдебната власт.

Добавя се, че при разглеждане на дело и решение съдът взема и предишните актове на насилие, а заповедите за незабавна защита подлежат на незабавно изпълнение.

Пострадалото лице ще може да поиска от държавните и общински органи, лечебни заведения и ЮЛ, които осъществяват дейност по превенция и защита от домашно насилие, в срок до 24 часа да препратят молбата до съответния районен съд за образуване на производство по издаване на заповед за защита.

Добавят се нови точки относно мерките за защита на домашно насилие: забрана на извършителя да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да била форма – телефон, електронна поща, обикновена поща, факс, както и всякакви други средства и системи за комуникация; специализираните програми, които трябва да посещава насилника са свързани с преодоляване на агресията и справяне с гнева; добавя се извършителите да имат забрана за придобиване, съхранение, носене и употреба на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия; добавя се към програмите за пострадалите конкретика – услуги за защита, помощ и подкрепа на деца, жертви или свидетели на насилие.

Дават се и повече права на съда, който да постанови като защитна мярка режимът на лични отношения между дете и родител, извършител на домашно насилие да се осъществява в защитена среда, предоставена в специализирана услуга, под надзор на психолог или социален работник.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети