Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ пред Радев: Трябва да осъзнаем отговорността си с третия мандат, той ще осигури „Първа помощ“ за страната

Политика

ДБ пред Радев: Трябва да осъзнаем отговорността си с третия мандат, той ще осигури „Първа помощ“ за страната

ДБ пред Радев: Трябва да осъзнаем отговорността си с третия мандат, той ще осигури Първа помощ за страната - Tribune.bg
Снимка:

Христо Иванов предлага правителство без ГЕРБ и ДПС за зимните месеци, ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на БСП

„За втори път в рамките на тази конституционна процедура за съставяне на правителство, провеждам консултации, поради сложната политическа обстановка в НС за съставяне на кабинет. Изправени сме пред предизвикателства. Вчера вашите колеги от ГЕРБ-СДС потвърдиха намерението си да върнат веднага мандата. Оттук расте залогът за третия мандат". Това заяви президентът Румен Радев в началото на разговорите с „Демократична България”.

„За да сполучим в третия мандат се иска  активен диалог, компромис и консенсус", продължи Радев. „Вашата коалиция от самото начало на консултациите в 46-тото НС е активен фактор в диалога. Вие сте в непрекъснат контакт с другите партии", продължи Радев.

„Поставихте пръст в раната. Страната е поставена пред комбинации от кризи. Социална, икономическа, здравна. Когато има много кризи Това дава непредсказуем ефект. С третия мандат трябва да опитаме да компенсираме дефицитите на подхода, когато става въпрос за първия мандат и да излъчим управление, което поне за периода на зимните месеци да преведе страната, без да причиняваме още едни парламентарни избори.“ Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в отговор на въпрос на президента Радев, дали според тях може да се осъществи трети мандат за сътавяне на правителство. 

„Трябва да сме готовност за преговори и отстъпки за търсене на пресечни точки. Това е ключовият елемент да може да се излъчи правителство. Липсата на диалог е липса на отчетност и прозрачност. Ние не можехме с първия мандат да приемам налагане на мнение и едностранен подход. Ние нямаше как да подкрепим такъв мандат. Толкова по-важно е с третия мандат, четирите партии извън ГЕРБ и ДПС, защото това за нас продължава да бъде важно, да се опитаме поне за кратко време да излъчим управление, което може да осигури „Първа помощ“ на страната пред сложните предизвикателства, които ни очакват. Смятаме, че чрез разговори, можем да намерим формула въпреки ограниченията, която всяка партия си налага. Да използваме третия мандат както кризисен и наистина да произведе резултат.“, допълни още Иванов.  

След срещата на „Дондуков“2 Иванов потвърди пред журналисти, че формацията му ще държи на ангажимента си и няма да подкрепи правителство с мандат на БСП.

„Смятаме, че третият мандат е кризисен и той ще почива на конфигурация, за която никой не е гласувал, като такава. Той трябва да е с ограничено време, от не ярки партийни фигури и да е фокусиран върху определени задачи. Всичко е въпрос на преговори“, заяви съпредседателят на „Демократична България“.

По думите му е важно да има нормален политически разговор.

„Без ИТН не може да се случи кабинет, аритметиката е ясна. Разчитаме, че здравият смисъл, ако не веднага, то постепенно трябва да започне да действа", заяви Иванов и добави „Ако изпуснем възможността за третия мандат, то отиваме на избори. Нас не ни е страх, но носим отговорност.

На финала Иванов добави, фразата си, че „Ако някой очаква да гласуваме за котки в чувал, това няма как да се случи.“

Според него все още има шанс за съставяне на кабинет с третия мандат, но партиите трябва да са отворени за комуникация и консенсус.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп