Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ предлага временна комисия за промени в конституцията

Политика

ДБ предлага временна комисия за промени в конституцията

ДБ предлага временна комисия за промени в конституцията - Tribune.bg
Снимка:

ДБ търси диалог с опозицията и предлага временна комисия за промени в конституцията. Това обяви на брифинг в парламента съпредседателят на формацията Христо Иванов.

„Ще можем да проведем широк дебат за това какви промени в конституцията биха приели. Целта ни е да съберем необходимото конституционно мнозинство“, поясни Иванов.

По думите му е важно преди избора на нов Висш съдебен съвет да се случат планираните промени. Той подчерта, че желаните от коалицията промени са по препоръки от Венецианската комисия и ЕК. Иванов допълни, че и самият президент имал проект на нова конституция, както и че други политически формации също имали готовност с предложения.

Той допълни, че препоръките на ЕК и Венецианската комисия към фигурата на главния прокурор е да има „отчетност и отговорност“.

„Тези аргументи ще се ползват и за пътя ни към Шенген“, отбеляза Иванов.

Относно мотивите на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров да подаде оставка, Иванов коментира, че никога не го е обвинявал за „абсолютно всички проблеми в държавата“.

„Като главен прокурор той стана лицето на един дълъг период на безвремие, в който прокуратурата не се реформира.“, коментира съпредседателят на ДБ.

От обединението щели да потърсят контакт с всички политически сили, включително и с опозицията.

„Като за начало искам широк дебат за формирането на консенсус по предвижданите промени“, коментира още Иванов.

 

 


Топ новини

виж още
Актуална тема