Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ с проект за решение на парламента за безсрочно удължаване подслона за украински бежанци

Политика

ДБ с проект за решение на парламента за безсрочно удължаване подслона за украински бежанци

ДБ с проект за решение на парламента за безсрочно удължаване подслона за украински бежанци - Tribune.bg
Снимка:

„Демократична България”/ДБ/ внесе в деловодството на парламента проект за решение за безсрочно удължаване на програмата за подслон и подпомагане на бежанците от Украйна със статут на временна закрила - до отпадане на необходимостта от такава помощ, съобщиха от пресцентъра на формацията.

„С настъпващия зимен период е недопустимо да се поставя под съмнение ангажираността на Република България към грижата за украинските граждани, бягащи от война, още повече че става въпрос за представители на най-уязвимите групи - жени, майки с деца, възрастни хора”, се отбелязва в мотивите на проекторешението.

Правителствената програма за настаняване на бежанци от Украйна изтече в края на октомври и бе удължена до средата на ноември.

От ДБ настояват за трайно решение и проектът задължава Министерския съвет да отчете изпълнението на досегашната програма, да подготви разчети с необходимите средства за продължаването ѝ и да предприеме мерки за интеграцията на разселените украинци, включително чрез стратегия за осигуряване на достъп до социални, здравни и образователни услуги.

Според ДБ краят на войната в Украйна и последиците от нея не могат да бъдат предвидени, което налага и продължаването на програмата за подпомагане на украинските бежанци, без да ѝ се поставя срок.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати