Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ са готови да излъчат управление, но не какво да е

Политика

ДБ са готови да излъчат управление, но не какво да е

ДБ са готови да излъчат управление, но не какво да е - Tribune.bg

Третият мандат не е награда от лотарията, а тежка отговорност, категоричен беше Христо Иванов

„Демократична България“ се отнася изключително сериозно изобщо към процеса на излъчване на управление със съзнанието за това колко е сериозно положението, в което се намира България. Да, това беше поредната ситуация, която показва, че като цяло политическите сили не се отнасят много сериозно към това какво се случва. Беше предложена една декларация, която поставяше важни теми и ние участвахме в процеса на нейното изработване, в консултациите, които бяха проведени, дадохме своите позиции. Очаквахме партиите, които не се включиха в предварителните консултации, поне в зала да кажат какво мислят по същество. Всичко това беше оставено в мълчание, което оставя много неприятно впечатление, не за съдбата на един или друг мандат, а изобщо за отношението към това как ще се управлява страната“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента в коментар за отхвърлената по-рано днес проектодекларация на ПП, която бе условието за предлагане на състав и правителство с втория мандат. 

Той бе категоричен, че „Демократична България“ е готова да носи отговорност за излъчване на управление, но не на каквото и да е управление.

Съпредседателят на ДБ иска нов цикъл от консултации при президента Румен Радев, за да може мълчалите днес политически сили, да направят своите заявки за третия мандат. По думите му трябва да се знае, че той е авариен и който го получи, не може да го счита за свой.

На въпрос готова ли е ДБ да получи третия мандат за съставяне на кабинет, Иванов отговори: „На този етап ние не можем да заявим, че искаме третия мандат, защото, пак казвам, за да го поискаме, трябва да сме сигурни, че можем да свършим работата“.

„Ние самите ще можем да отговорим дали в рамките на третия мандат можем да подкрепим или да имаме някаква роля, едва след като видим дали има минимална нагласа да се правят реформи“, обясни съпредседателят на ДБ и допълни: „Не смятаме, че трябва да има просто някакво правителство. Но ако отидем на избори, ситуацията би била същата“.

Ясно отношение към войната в Украйна, съдебна реформа и икономическата политика са условията на ДБ за подкрепа на партия с третия мандат.

Христо Иванов подчерта, че съдебната реформа е рубиконът за отношението на „Демократична България“ с всички политически формации.

„Демократична България" счита, че трябва ясно отношение към войната в Украйна, съдебна реформа, включително на прокуратурата и икономическа политика, създаваща условия за растеж на икономиката“, посочи той.

„Третият мандат не е награда от лотарията, а тежка отговорност. За да можем да я поемем, трябва първо да констатираме готовността на политическите сили да направим тези реформи. Ако такава готовност има, ние няма да избягаме от тази отговорност“, обяви Иванов.

„Ако президентът реши да ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит да излъчим именно такова управление“, обобщи Иванов.

Той отново бе категоричен, че страната не бива да се тласка към нови избори.

„Грубо казано, рано или късно ще трябва да се плеснем по челото и да решим какво ще правим. Ние не можем да тласнем страната към избори. Това означава да затворим вратата към еврозоната и Шенген. От тази гледна точка ми се струва прекалено важно да не допускаме още едни избори и отлагане на решаването на политическата криза напред във времето“, смята Христо Иванов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети