Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ се вслушаха в Борисов: Искат спешен одит на машините

Политика

ДБ се вслушаха в Борисов: Искат спешен одит на машините

ДБ се вслушаха в Борисов: Искат спешен одит на машините - Tribune.bg

Демократична България изпрати на ЦИК препоръки за спешен одит на машините. „Неща, които сме изпращали и преди, но сега обобщаваме и развиваме. Докато Борисов обикаля телевизии да обяснява как били манипулирани машините, ние действаме“, обяви Божидар Божанов, който се явява IT експертът на ДБ.

„Основното, за което настояваме, е в рамките на днешния ден, преди машините да бъдат транспортирани към секциите, да бъде извършена проверка на хеша на софтуера с външен инструмент (HashExtractor). Това ще гарантира, че инсталираният софтуер е именно този, които публично беше компилиран в ДАЕУ миналата седмица. В допълнение на 30% извадково преброяване, предлагаме и централизиран следизборен одит на разписки в секции, посочени от участниците. Т.е. ако след като види протокола някоя партия има съмнения в резултата, може да поиска разписките да бъдат преброени (отново не 100%, защото от това няма смисъл), смята той.

Божанков предлага в тази процедура да бъдат включени и QR-четци, които да установяват дали бележките са истински.

„В Демократична България имаме решения. В ГЕРБ, изглежда, си търсят оправдания“, обясни той защо предлагат това, което Борисов поиска.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети