Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ се заеха с пилона на Радев на Рожен

Политика

ДБ се заеха с пилона на Радев на Рожен

ДБ се заеха с пилона на Радев на Рожен - Tribune.bg

Изграждането на най-високия пилон в Европейския съюз на надморска височина 1430 м. до Рожен, на който ще се развее българското знаме, стана повод за дебати в обществото. Гледката на влизащите в планината багери, разкопаването на полята и леенето на арматура предизвиква недоволство и поредната безсмислена поляризация.

Това се казва в позиция на „Демократична България“ по повод строежа в планината.

Според тях е важно да се изясни законността на действията на собствениците на терена на Рожен.

„Дали правилата се отнасят за тях, така както за всички български граждани. Затова и депутатите от Зелено движение, част от коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Владислав Панев и Илина Мутафчиева, внасят днес към министрите на земеделието и на регионалното развитие и благоустройство въпроси дали са спазени процедурите за строителство в планината“.

„Доколкото всеки човек има различна гледна точка за естетика и какво е патриотизъм, няма как да слагаме жалони на тази тема. Не е това целта ни. Българското знаме е светиня и символ на държавността“, коментира Панев в профила си във Фейсбук.

„Въпроси към министъра на земеделието, Кирил Вътев: „Както е видно от снимките, с които разполагаме, при изграждането на Пилона става въпрос за изкоп, арматура, наливане на бетон. Това са дейности, които съгласно Закона за устройство на територията се характеризират като строителство. В тази връзка проведена ли е процедура по промяна предназначението на земеделския имот за неземеделски цели. Процедурата, по промяна предназначението съпътствана ли е от проект решение на Общински съвет Смолян и становища на други институции? Инвестиционното намерение разгледано ли е в цялост? Има информация, че пилонът е преместваем обект. С оглед на това, че се касае за обект, чийто фундамент е бетонов и вкопан в земята, считате ли че същият може да се приеме, като преместваем с оглед дефиницията, че преместваем обект е този, който може да бъде преместен в цялост на друго място“?

Въпроси към министъра на регионалното развитие и благоустройство, Андрей Цеков: „Издадено ли разрешително за строеж. За какъв обект - пилона и фундамента разгледани ли са в цялост, в съответното разрешително. Влязло ли е в сила разрешителното и кога? Извършен ли е контрол по разрешителното? За обекта има ли изготвен подробен устройствен план - план за регулация и застрояване и същият в съответствие ли е с Общия устройствен план на община Смолян? Разгледан ли е Подробен устройствен план на сесия на Общински съвет и ако да, на кое заседание, какво е решено? Обявен ли е Подробният устройствен план на собствениците на съседните имоти“?“, допълва той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети