Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ДБ: Влизаме в управлението с капитал, исторически опит и демократичен код, за да сменим философията

Политика

ДБ: Влизаме в управлението с капитал, исторически опит и демократичен код, за да сменим философията

ДБ: Влизаме в управлението с капитал, исторически опит и демократичен код, за да сменим философията - Tribune.bg
Снимка:

С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт.

Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани“, каза Румен Радев на представителите на „Демократична България“ в рамките на консултациите за съставяне на правителство.

„Пред вас стои и отговорността да поемете ангажимент като отстоявате целите и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната, и да покажете, че те могат и трябва да бъдат приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата форма“. Той отново похвали двете си служебни правителства, че са стабилизирали държавата.

Христо Иванов изрази надежда този път да се излъчи управление.  „Сега колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, то е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира“, обясни Иванов.

„Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и изключително важната възможност да започнем промяната. Промяната не трябва да се гледа като смяна на един с друг, а на дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. От тази гледна точка е много важно, че мнозинството ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ“, подчерта Иванов  като нарече формациите носители на корупционния вирус.

„Тази карантина, в която трябва да бъде поставено управлението от тях, е важна предпоставка за решаването на този проблем.

Следващата възможност, която се изправя пред това управление, е рестартът на прокуратурата и ВСС. За да е трайно и дълбоко ще изисква и по-големи мнозинства и тук идва трудността да направим възможно това да се случи. Ние ще работим за това да има конституционна промяна“, зарече се той.

И отново настоя, че главният прокурор Иван Гешев трябва да си подаде оставката. „Влизаме в това мнозинство като внесем капитала, който нашата формация има. Борбата за промяна започна с природозащитните усилия за върховенство на закона и за съдебна реформа. Ние влизаме в управлението с този исторически опит и демократичен код, и наша задача ще бъде да сменим философията на властта – че не бива да заместваме едни центрове на властта с други. Това трябва да е демократично мнозинство, за да удържи приоритети на евроатлантическата ориентация и националната сигурност на България, изтъкна още лидерът на „Да, България“.

Генерал Атанасов от своя страна не се съгласи с някои от назначения в сектор „Сигурност”, извършени по време на двете служебни правителства, визирайки главния секретар на МВР.

Секторът за сигурност трябва да има много добра координация между парламент, изпълнителна власт и сектор за сигурност като цяло, каза още Атанасов и заяви, че прокуратурата трябва задължително да бъде извадена от кръга на органите.

БГНЕСБГНЕС


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати