Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дебат на високо ниво: Депутатите обсъдиха „Кунг-фу Панда“ и освободиха Цацаров

Политика

Дебат на високо ниво: Депутатите обсъдиха „Кунг-фу Панда“ и освободиха Цацаров

Дебат на високо ниво: Депутатите обсъдиха Кунг-фу Панда и освободиха Цацаров - Tribune.bg
Снимка:

Дебатите по оставката на Сотир Цацаров днес се превърнаха в истинска комедия, която за „радост“ на публиката в лицето на българския народ продължи почти три часа.

Особени искри прехвърчаха между депутата от ГЕРБ-СДС Маноил Манев и Явор Божанков от БСП, които си лепнаха цветни етикети - от „обслужващ персонал“ до симпатичния анимационен герой „Кунг-фу Панда“.

Повод за спора стана изказване на Манев.

„Корупцията е проблем на управляващите. Вие управлявате с ей онези момчета там, които приличат повече на обслужващ персонал, отколкото на депутати“, заяви Манев от трибуната, посочвайки към депутатите на БСП. Навярно той имаше предвид депутата Явор Божанков от левицата, който се отличава с ярък стил и носи дървена папионка в комбинация с бяла риза.

„Г-н Манев, говори кой на какъв персонал прилича и аз мога да кажа кой прилича на „Кунг-фу Панда“, но няма да го кажа, защото това няма да допринесе за дебата“, защити се от своя страна Божанков.

След минути Манев поиска отговор за лична обида. „Колеги, ставате смешни!Този герой много ми харесва. Този герой е положителен. За разлика от някои други дребни геройчета“, не остана длъжен Манев на Божанков.

Депутатът от ГЕРБ-СДС настоя за преглед на стенограмата за установяване на точните думи на социалиста. В крайна сметка се оказа, че Манев не е бил пряко обиден, но въпреки това, той заяви, че ще прегледа и аудиозаписите и ако се окаже, че все пак е бил засегнат, ще иска извинение от председателя на НС Никола Минчев, че не е направил забележка за обидата.

Факт е, че Маноил Манев наистина владее бойни изкуства. Той е единственият българин носител на V дан по Ушу. Дали Божанков е визирал тези негови качества или по-скоро е имал предвид визуалната прилика с анимационния герой оставяме без коментар.

Кунг-фу панда Кунг-фу панда

Все пак парламентът успя да реши за оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ. Депутатите гласуваха със 197 гласа „за“, без „против“ и „въздържал се“ мандатът на председателя на антикорупционната комисия да бъде прекратен предсрочно.

„Ние очаквахме тук да бъде и г-н Цацаров“, откри  дискусията Тома Биков от ГЕРБ.

„Още повече в контекст на това, че има и критики към работата му, има и позитивни изказвания, беше логично в края на този предсрочно прекратен мандат, той да даде и някакъв отчет от тази трибуна пред Народното събрание. Мисля, че трябваше да има някаква дискусия по този повод. Доколкото виждам нещо бързате. Не мога да разбера защо днес, а не утре и какво толкова пък би станало или пък не искате да има някакъв сериозен дебат по тази тема. Според мен това, което правите по този начин ми се струва крайно нелогично. В комисията по антикорупция в парламента имахме изслушване на г-н Цацаров, но и то се случи малко насила. Какъв е проблемът да дойде г-н Цацаров, да си каже какво е правил, да си каже мнението по някакви въпроси и да се продължи нататък с някакъв нов закон. Така само освобождаваме, после все едно нищо не е било, не ви отива! Вие обикновено в управляващото мнозинство сте за гласността, прозрачността, а когато стане въпрос за нещо важно, сутринта скрихте под килима нашето предложение за енергетиката. Сега г-н Цацаров. Всичко под килима и като се дигне килимът - не знам какво ще правим“, заяви още Тома Биков.

„Изслушване правихме в ресорната комисия“, отговори му Константин Бачийски от „Продължаваме  промяната“. Оставката на Цацаров така или иначе щяла да бъде факт. По думите му КПКОНПИ направила повече светци отколкото православната църква, всички, които били проверявани от комисията, излизали с ореол.

Ива Митева от „Има такъв народ“ направи уточнение, че има решение на Конституционния съд, в което се казва, че оставката е субективен акт. В момента били в хипотеза на подадена оставка, която парламентът е длъжен да приеме.

„Тази оставка е предизвестен акт, а оттук нататък е необходимо наистина качествено законодателство и хора, които да го изпълнят със съдържание. Нямаме време за губене, така че да преминаваме нататък“, каза Крум Зарков.

Според Зарков  Цацаров е „намерил пристан“ в този орган.

Биков му отговори, че това, което се виждало в момента било, че  „бързо и качествено можели само да вдигат цената на тока“. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ поясни от своя страна, че въпросът за оставката не е юридически. Оставката била хубав повод да поканят Цацаров и да разговарят.

„Това не са просто хора, това са органи, които сме излъчили. Това са хора с опит. Това е човек бил 7 години главен прокурор, после председател на КПКОНПИ, той със сигурност има голям опит. Изхождам от това, че хората са добронамерени. Аз пред човек, който е бил главен прокурор и председател на КПКОНПИ имам респект. Това унизително отношение не е добре за Народното  събрание, ние не сме борд на фирма, която уволнява и назначава служители на едно заседание“, категоричен бе Чолаков.

Крум Зарков го репликира, че Цацаров и комисията му всяка година внасят доклад в Народното събрание. Освен това в пощата на депутатите били от вторник и неговите законодателни предложения.

„Ние няма да забравим г-н Цацаров, ще го каним редовно, защото имаме много въпроси към него, дори и за времето, когато е бил главен прокурор. Лека по лека ще разберете“, каза Константин Бачийски от „Продължаваме Промяната“.

„Не правете на другите това, което не искат да направят на вас“, отговори му Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Според председателя на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров „с този акт се давало край на модела „ти си го избра“, на един от „най-ярките символи на завладяната държава“.

„Тази оставка е само началото, нас ни чака дълъг път“, каза още той.

По думите му експертите вече имат ясни виждания какви са промените в КПКОНПИ. В следващите дни щели да инициират широка подкрепа за комисия за конституционните промени.

„Надяваме се, че г-н Гешев ще вземе пример от своя ментор и в най-скоро  време ще обсъждаме една друга оставка“, изрази надежда Андрей Гюров.  

„За мен по-странно е, че парламентарна група внася тази подадена оставка да се разгледа в дневния ред“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Предложението бе на „Има такъв народ“.

Тя настоя председателят на парламента да включи доклада на КПКОНПИ в дневния ред на някое от следващите заседания и припомни, че пред ресорната комисия Цацаров съобщи, че в момента се проверява несъответствие в имотната декларация на вътрешния министър  Бойко Рашков.

„Г-н Гюров, надявам се, че няма да промените правилото, че оставката на главния прокурор не се обсъжда тук, а във Висшия съдебен съвет“, обърна се към председателя на ПГ на ПП Десислава Атанасова.

„Предвиждам вашият път да е труден, но кратък“, заяви тя от парламентарната трибуна. Според нея изявленията за нулева толерантност към корупцията не са полезни за управляващите, тъй като техни министри са с некоректни имотни декларации. Тя се позова и на доклад на „Трансперънси Интернешънъл“, който показвал, че е имало нарастване на корупцията именно по времето на управлението на кабинетите на Радев. „След приетата оставка днес очаквам и закон за нулева толерантност. Отговорността вече е ваша!“, категорична бе Десислава Атанасова.

"Ние сме открити за разговори, но колко пъти сте дошли да ги обсъждате с нас. Ще правите временна комисия, а ние вече имаме постоянна. Тя се казва комисия по правни и конституционни въпроси“, каза Хамид Хамид от ДПС.   

„Те имат над 200 млн. причини да приемат тази оставка, ще видите, че новият председател първо ще поиска вдигане на запорите на техния ментор и техния спонсор Иво Прокопиев“, каза още  той.  

„Да, най-вероятно ще си отдъхнат, най-вероятно вече имат и готов фигурант за този пост“, отговори  му Десислава Атанасова.

„Корупцията е проблем на управляващите“, подчерта Маноил Манев от ГЕРБ.  „Не раздавайте присъди, това няма да ви донесе нищо“, посъветва той.

„Администрацията набъбва като мая, хвърлена в дворен клозет. Що не изберем веднага г-жа Лорер за председател. Тя може да се нагърби и с тази отговорност“, заяви в типичния си стил Любен Дилов-син.

Припомняме, че Сотир Цацаров подаде оставка на 17 януари заради отнет достъп до класифицирана информация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети