Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дебатът в парламента: От Конгрес на БКП до „Листопад“

Политика

Дебатът в парламента: От Конгрес на БКП до „Листопад“

Дебатът в парламента: От Конгрес на БКП до Листопад - Tribune.bg
Снимка:

Надявам се всички да проявим разум и разбиране и да побързаме с актуализацията на бюджета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в представяне на проекта на решение за съкращаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

„След като президентът Радев връчи на коалиция „БСП за България“ третия мандат за съставяне на правителство, полагаме усилия да направим трайно мнозинство в парламента и редовен кабинет с две цели - да има работещ парламент и това правителство да посрещне кризите, които връхлитат България, и втората цел това мнозинство да започне истинската промяна на досегашния модел на управление, за което се обявявахме. От фактите, които виждате в последните дни усилията ни засега не биват оценявани адекватно от колегите, които поканихме на разговори, въпреки нашата диалогичност, търпение, призив за разум и отговорност пред държавата и народа. Особено сложен става този разговор след вчерашната позиция на „Демократична България“ изобщо да не дойдат на разговори и там да заявят открито мнението си“, заяви още Корнелия Нинова.

Тя поясни, че днес БСП ще изчака срещата с ПГ на ИТН. „Ще чуем и тяхното мнение, но докато текат тези разговори, ние разбираме отговорността, която носим в този момент върху себе си за състоянието на държавата“, подчерта лидерът на БСП.

Тя отчете, че БСП не може да държи мандата безкрайно. По думите й актуализацията на бюджета е изключително необходима и важна, за да могат да се преизчислят пенсиите, да се осигурят средства за лекари и медицински екипи, пари за лекарства, средства за опазване на границата, както и подкрепа за бизнеса.

„Проявете разум, проявете отговорност, нека приемем актуализацията на бюджета на второ четене, за да не оставаме държавата в кризисно състояние“, призова Нинова.

Борислав Сандов от ДБ заяви, че именно заради интерпретациите на Нинова, която си прави предизборна кампания и се е хванала за мандата, не са отишли на тези разговори. Защото те не са за съставяне на правителство, а всъщност за актуализация на бюджета.

Той подчерта, че от ДБ са излъчили свои хора за разговори по отношение на бюджета, но от БСП не са отишли. Сандов определи поведението на Нинова като неприемливо, защото като държи третия мандат БСП се изживява като управляващата партия, която да определя реда и програмата на НС.

„Добре е телефонните обаждания от друга сграда да не се превръщат в програма на НС. Президентът може да насрочи изборите тогава, когато трябва и иска, и това не може да е за сметка на актуализацията на бюджета. Не се подигравайте с гражданите и парите им“, заяви от своя страна Арман Бабикян от „Изправи се БГ!Ние идваме“.

От БСП скочиха остро и повториха, че има ясен запис и може да се види, кой какво е казал, а Иван Иванов припомни, че по повод сроковете между първо и второ четене, Нинова е заявила, че има готови предложения, които биха могли да вкарат в кратки срокове.

„Някои колеги са настроени ваканционно, но ваканция очевидно няма - българските граждани не се нуждаят от това“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов.

Той посочи, че парламентът изслушва министри от служебния кабинет.

„БСП няма да бъде вашият смокинов лист, да си правите, каквото искате тук“, каза още Иван Иванов.

Той коментира, че е присъствал на срещата между БСП и ИБГНИ.

„На тази среща имаше точен и ясен запис, излъчен директно по почти всички български телевизии. На този разговор беше точно и ясно артикулирана необходимостта от скорошно приемане на актуализацията на бюджета. Г-жа Манолова изрично заяви, че е съгласна срокът да бъде съкратен. Беше заявено, че има пълна готовност с предложения между първо и второ четене. Вярвам вие да си спазите думата“, каза още Иван Иванов.

„Всички сме съгласни и сме наясно, че трябва бързо да се актуализира бюджета, но нека добавим и качествено. Всички сме против приемането на закони на коляно, като кажем нещо, да си държим на думата и нека започнем от днес. Разбира, че за някой предизборната кампания е започнала, но нека като говорим за бюджет да не подхождаме популистки“, призова Виктория Василева от „Има такъв народ“.

Втора реплика направи Мая Манолова от ИБГНИ

„Да, на проведената среща за опит да бъде съставено правителство от третия мандат, потвърдихме, че бихме подкрепили съкращаване за срока между първо и второ четене на националния бюджет“, каза Манолова.

Тя увери, че и през ум не й е минавало, че ще предложат извънредно заседание на комисията в събота и приключване на работа на НС в средата на другата седмица.

Според нея това ще пресече възможността да се приемат и други важни закони, като закриване на специализираните съд и прокуратура, Бюрото по защита и този за НСО. Манолова определи това като пресичане възможността да се започне съдебната реформа.

Иван Иванов заяви, че ако искат 46-ото Народно събрание да приема много закони, да сформират правителство и ще приемат много законопроекти.

Той посочи, че от сутрин до вечер се изслушват министрите и прогнозира, че може и кметовете да започнат да викат на изслушване. „Да извикаме и леля ми да си каже нейното мнение“, каза още Иван Иванов.

„Ние гласувахме против удължаване на срока и против актуализацията на бюджета, което е по-скоро знаково. Вчера излезе информация, че пари има и не се притеснявайте за това. Има технически неща, които да се свършат, които могат да се направят и в редовния бюджет. Тук никой не говори за актуализацията на бюджета, а кога ще бъдат парламентарните избори. Той беше внесен от президента Радев, за да се бавят изборите, защото не иска такива 2 в 1. Може да се окаже, че ще ги насрочи към декември. Тогава ще дойде време за още по-важен въпрос, дали ще има редовно правителство да направи бюджета за следващата година. Говорим за датата, на която ще се проведат парламентарните избори. Кой има полза 2 в 1 това е въпросът? Ако имаше правителство и бяхте подкрепили мандата на Нинова, щеше да има всичко. Нека да подкрепим мерките тук, да отиваме на избори, да се съставя правителство и да правим бюджет. Румен Радев се скатава, вика премиера, той пита здравния министър, а той пък хората – те ли ще решават? Сега тупаме топката, за да не спечели случайно ГЕРБ президентските избори, защото Радев ще изпадне в неудобна ситуация. То вече и никой не иска да му става смокинов лист. Сега се чудим как да му е удобно на Радев, защото си има служебно правителство и Бойко Рашков. Не се подвеждайте по литкането и да се караме ние тук. Г-жо Манолова подкрепете правителство на БСП и всички закони ще ви се приемат. Да приемаме актуализацията на бюджета и да отиваме на избори, че през това време г-н Петков и партия може да направи, а като гледам тази тема е неприятна за някои, за нас не е“, заяви от своя страна Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Тука стана Лиспопад направо сме в сериал, ту се карате, ту се обичате. Сложи ли сте ни в средата и ние се чудим какво да правим. Истината е, че не знаете как се съставя правителство и не можете да водите преговори. Два пъти правите едно и също и все по един и същи начин. А доколкото дали Радев е изнежен – не нежен е“, допълни още Тома Биков.

От трибуната на НС Филип Станев от ИТН разказа притча за лъжата и истината и как лъжата облекла дрехите на истината, като се разхожда с тях. „Не манипулирайте“, заяви Станев към Корнелия Нинова.

Депутатът на ИТН Станислав Балабанов обвини социалистите, че са лицето на задкулисието, защото ако това се случи отново няма да се реализират важни идеи като отменаме на Бюрото по защита от главния прокурор и ред други неща. По думите му Нинова е затънала до гуша в мътната вода на задкулисието. „Имам възможност да гледам лицемерните ви физиономии и се срамувам от вас, защото сте готови да се избиете за власт“, обяви Балабанов.  

Александър Ненков от ГЕРБ поздрави колегата си от БСП за предложението, че заседанието се излъчва в националните медии, за да може хората да видят колко импотентен е този парламент.

„Колкото и да е тъжно това, което се случва в тази сграда повече от час, се радвам, че г-н Филип Попов направи предложение това да се излъчва по БНТ и по БНР, за да могат хората за пореден път да видят що за импотентен парламент има в момента тази държава. Парламент, който не може да роди нищо друго освен скандали и противоборства, парламент, който не може да роди за втори пореден път редовно правителство и да изпълни всичките велики идеи, обещания, които сте поели пред своите избиратели. Тук не става въпрос за това дали ще са два, три или пет дена повече или по-малко в срока за предложения между първо и второ гласуване, а за нещо друго. Помните ли миналата седмица какво каза министърът на финансите Асен Василев от тази трибуна „вие трябва да си поемете отговорността. Това беше същественото изречение, което показа всъщност кой и по какъв начин ще си измие ръцете. Сваляйте скафандрите и слизайте на земята, за да отиваме на избори и час по-скоро да се състави работещо правителство“, призова Ненков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати