Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Крим в момента е руски, какъв да е!

Политика

Радев: Крим в момента е руски, какъв да е!

Радев: Крим в момента е руски, какъв да е! - Tribune.bg

МВР влизали в СУ, Радев защити Рашков – всички одобрявали

В неделя България избира кой да е президент в следващите 5 години. Тази вечер беше и единственият дебат между кандидатите – Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

„Благодаря на г-н Радев, за това че прие дебат – макар и в предпоследния ден от кампания. Кандидатирам се не защото ми трябва пост – имам си кариера, а защото виждам България в кризи“, заяви в началото проф. Герджиков, който изрази надежда, че този път ще има редовно правителство.

„Ние трябва да имаме редовно правителство, но цената трябва да е внимателно премерена. Това, което виждаме сега е обнадеждаващо“, коментира и Радев, който каза със задоволство, че този път не се правело правителство около министри. „Ако няма компромис от всяка една от партиите, няма да стане“, предупреди Радев.

Политическата криза

Според проф. Герджиков в предишните два мандата не са изчерпани всички опции и в президентството е можело да се направят още опити с помощта на държавния глава. „Президентът не трябва да е архитект на коалицията“, не се съгласи Радев.

„Аз се надявам, че вторият тур ще е наистина мажоритарен – вторият тур е такъв. Вече няма 23 президентски двойки, а само две – хората лесно ще се ориентират“, каза Герджиков.

Румен Радев отрече ПП да е негова партия и увери, че не се занимавал с партийно инженерство.

„Те бяха много добри министри, защото разкриха много схеми“, похвали Радев Петков и Василев. „Ако реша да правя партия, ще застана отпред“, предупреди борещият се за втори тур президент. „Президентът не е политически неутрален, не е целта обединение около инхаус поръчки и шкафчета. Аз в критичен момент, когато български граждани, бяха на улицата, ги обединих“, каза Радев.

Действията на МВР

„Когато говорите за прокуратурата при предишната власт, се сетете какво прави Рашков днес. Днес МВР са били в СУ и вчера. Това е прекалено. Слезте от облаците, стъпете на земята. Вижте какво правят МВР“, заяви проф. Анастас Герджиков.

„МВР работи единствено по сигнали. Това че се притискат купувачите на гласове и го приемате като репресия… Порочно е да се купуват гласове. Хората масово одобряват“, защити Радев Бойко Рашков.

Позицията за Северна Македония

Проф. Анастас Герджиков се обяви за запазване на настоящата политика спрямо РС Македония. „Единственото, което очакваме от тях е да спазват Договора за добросъседство. Очевидно има някакъв проблем в отсрещната страна“, каза той и защити историческата комисия, обяснявайки, че тя не е само за история, а за образование и за това младите да не се насъскват с учебниците срещу България.

Според Радев е учудващо защо продължава някой да спекулира с позицията му при условие, че я е казал и е била широко отразена в медиите.

„България не може да каже „да“ преди да се спазват правата на сънародниците ни и да се продължава с дебългаризацията“, каза Радев.

Здравната криза

И двамата кандидат-президенти заявиха, че са ваксинирани.

„Решенията са в ход, изпълнява ги служебното правителство. Днес „Ройтерс“ съобщи, че сме сред първите по спад на заболеваемост“, похвали се Радев.

„Аз не съм съгласен с розовата картина – достатъчно е да видим починалите и колко пълни са болниците. Не подготвихме болниците, отказахме се от финансирането на лекарите на първа линия. Аз не мога да предложа нищо за нещо забъркано преди 6 месеца през лятото“, отговори проф. Герджиков.

Според Радев парите на медицинските специалисти били увеличени и болниците са подсигурени.

„Аз затова ви призовавам да слезете от облаците. Нито е вярно че има пари за медиците, нито че има консумативи. Това го чуваме от тях. Сравняваме период с друг, в който нямаше ваксини“, отговори опонентът му.

„Лекарите и медицинските страни бяха прогонени преди години още. Лекарите са натоварени, но се справят“, отговори Радев, който защити зеления сертификат и коментира, че той дал шанс икономиката да живее.

Финансовата криза

Радев призова да не се спекулира с инфлацията. Той успокои, че тя се вихри навсякъде, а ние сме сред първите, но пред нас има още много държави. „Оплакват се навсякъде в Европа. Ние дадохме най-големите компенсации в Европа. Не знам дали знаете, но в България има и други бедни хора“, каза Радев и се похвали с по-добри социални мерки от Франция.

Герджиков отговори, че бизнесът не е получил парите си, а след 2 месеца може да са фалирали. „Да направим един дебат, но не сега, а миналия август. Защото ще видим резултатите и ще се хванем за главата“, подчерта той.

Чий е Крим?

„Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Много са спекулациите по отношение на Русия, в нея се вкопчват закъсали политици“, спести конкретика в мнението си Радев, който каза, че с Русия трябва диалог и обяви, че санкциите спрямо Русия по отношение на Крим са неефективни. „Крим в момента е руски, какъв да е!“, каза той провокиран от опонента си.

„Отношенията с Русия трябва да са прагматични, а не да се делим на русофили и русофоби. Крим обаче е украински!“, отвърна Герджиков, който постави въпроса за незачитането на човешки права в Русия.

„Преди да спасяваме демокрацията в други страни да видим, че в България е на командно дишане“, каза Радев и обяви, че приветствал решението на САЩ да санкционира Българи по закона Магнитски.

„Трябва да се научим сами да решаваме тези проблеми. Утре ми предстои разговор с Манфред Вебер и ще говорим и за проблемите с корупцията“, каза опонентът му. „Очаквайки президентските избори, вие на два пъти предизвиквахте кризите вместо да ги предотвратите“, заяви Герджиков и  разкритикува Радев за това, че Бойко Рашков насъска протест срещу турското посолство.

„Явно не сте следили новини. Аз говоря за обединение от години, но срещу мафията, шкафчетата и инхаус“, повтори тезата си Радев.

„Г-н Радев, водите кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои, опитвате да ми прикачите съм други хора. Но кризите са си изцяло ваши. Имате някаква фиксация към Бойко Борисов, а българският президент не може да мисли само за Бойко Борисов. Това е вашият начин за водене на кампания“, каза Герджиков.

Попитан от опонента си защо никога не признава грешките си, Радев… не отговори. Той заяви, че за 5 години е устоял истината и е възбудил гражданската енергия за промяна. „По отношение на грешките ми – медиите на статуквото ги показваха“.

„Аз не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин, не съм направил нищо нередно, не можете непрекъснато да правите кампания срещу мен, свързвайки ме с други. Моята цел е да обединя всички български граждани около това да излезем от кризата, в която ни вкарахте“, обяви проф. Герджиков.

Радев отчете като най-голямата си грешка, че не е свалил по-рано „режима“ Борисов, но не било защото не се е опитвал.

„Пожелавам си да бъда онзи президент, който няма да помрачава Новата година на българите с мрачни речи, сърдене и размахване на пръст“, каза за финал Герджиков.

„Как да бъдат усмихнати и щастливи, те имат нужда от истината!“, завърши и Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети