Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Дебатът за F-16: БСП искат Борисов в НС, ГЕРБ питат къде е президентът

Политика

Дебатът за F-16: БСП искат Борисов в НС, ГЕРБ питат къде е президентът

Снимка:

ВМРО и ДПС подкрепят преговори със САЩ; БСП, НФСБ и ВОЛЯ – против

Дебатите за това дали да се даде разрешение на правителството да започне преговори със САЩ за придобиване на F-16 започнаха. От левицата поискаха в залата да присъства и министър-председателят Бойко Борсов, който в момента е на заседание на правителството.

Левицата не знаела позицията на премиера по темата, посочи левият депутат Антон Кутев. Колегата му Филип Попов подкрепи това искане.

Да поканим и президента Румен Радев, предложи от своя страна председателят на правната комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов. 

„Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг - къде е главнокомандващият на Република България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата“, заяви Кирилов. 

Откакто е президент Румен Радев нито веднъж не е стъпвал в Народното събрание. Самият Кирилов си спомни, че го е виждал при предишния състав на НС. 

„Дойде и ни каза, че ни остават 8 дни или нещо такова“, коментира депутатът от ГЕРБ. 

В Народното събрание присъства министърът на отбраната Красимир Каракачанов. А депутатите разглеждат решение на правителството с искане да се даде мандат за преговори. Кабинетът взе това решение, базирайки се на доклад на експерти.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов съобщи, че депутатите от НФСБ няма да подкрепят решението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на нови изтребители за нашата армия.

„В нашата програма сме заложили изграждането на ракетни бази с ракети – земя-въздух. Считаме, че е нелепо да разчитаме на 8 нови самолети, респективно 5 след време, за да защитават страната. Нашите съседи имат едните 350, в Турция - 600, хилядния парк на Русия, а на Сърбия! Считаме, че е трябвало да се насочим към европейско производство“, обясни позицията си Симеонов.

Заместник - председателят на ВМРО Милен Михов защити в изказването си пред народните представители правото на страната ни да вземе суверенно решение за започване на преговори със САЩ относно закупуването на нови изтребители F-16. Михов изрази увереност , че след година и половина страните, които участват в процедурата за нови изтребители за армията ни, ще повишат офертите си.

„Предложенията не отговарят на условията, затваряме папките и ще сме в бяло, но авиацията ще остане по “да не казвам какво“. Имаме дълбоката увереност, че след година и половина тези държави ще ни предложат същите самолети на по-голяма цена“, подчерта Михов. 

По думите му преговорите със САЩ са въпрос за цена, срокове на доставка и на плащанията.

Нашата позиция е ясна и ще гласуваме за решението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на изтребители F-16, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ при обсъждането на въпроса в пленарна зала.

„Популизмът няма място при въпроси от значение за националната сигурност. Там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. Говорим за купуване на сигурност, а не просто за купуваме на самолети“, подчерта той. 

БСП многократно застанаха на позицията на президента и не подкрепят преговори с Вашингтон. ВОЛЯ също вече обявиха, че ще гласуват против.

Автор: Моника Гаджанова   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още