Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Цонев към Кирил Петков: Не си сочете главата, цяла България видя какво имате там

Политика

Цонев към Кирил Петков: Не си сочете главата, цяла България видя какво имате там

Цонев към Кирил Петков: Не си сочете главата, цяла България видя какво имате там - Tribune.bg
Снимка:
Кирил Петков

Дебатът за хартиената бюлетина започна със сочене на части от тялото между ПП и ДПС, бившият премиер Петков предложи да си посочи и друг орган

Дебатът за връщането на хартиената бюлетина, като право на избор пред машината започна с посочване на различни органи.

От ПП поискаха заседанието да бъде прекратено, за да не може точката да бъде разглеждана, въпреки, че малко по-рано се реши заседанието да продължи докато точката бъде разгледана и гласувана на първо четене. От „Промяната“ обявиха, че нямало обществено обсъждане и становища, затова според тях не можело да се гласува и било нелегитимно.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че в страната ни се гласува с хартиена бюлетина от 32 години, след това се въведоха машините, които са показали своите пороци. Той се обърна към ПП, че нямат уши, а само уста и често не чуват какво им се говори.

„Когато вас ви нямаше сме го обсъждали стотици часове. Стигнахме до там, че избрахме друг модел, който се оказа също порочен и сега пак трябва да го променим. Обяснихме ви го сто пъти, но вие имате уста, нямате уши, г-н Петков. А пък тук не ми сочете, защото цяла България видя какво имате там“, заяви от трибуната Йордан Цонев, докато Петков сочеше главата си.

„Това, което съм засегнат, е вместо да се сочат различни органи на тялото, аз бих ви посочил и на вас един орган“, обърна се Петков към Цонев. 

Въпреки исканията на ПП заседанието да бъде прекратено, това не беше прието от депутатите.

Припомняме, че в правна комисия на първо четене бе прието връщането на хартиената бюлетина като алтернатива на машините. Така на следващи избори всеки един избирател ще може да реши дали иска да упражни правото си на вот с хартия или с машина.

С машини и без машини, резултатите на ГЕРБ продължават да растат. Вие нали сте либерали, нали сме за свобода, дайте възможност на хората да гласуват както могат и както искат. Нали насърчаваме избирателната активност. Кажете ми една държава в ЕС да се гласува само с машини, може би има някаква причина“, заяви Любен Дилов-син по време на дебатите. 

Иван Ченчев от БСП поиска от привържениците на машините да обяснят как така в три различни области на последните избори на екрана на машината се появи надписа „Дневникът е подправен“.

Божидар Божанов от ДБ обясни, че този надпис означава, че флашките са развалени и дори, че системата е сигурна.

Тома Биков от ГЕРБ припомни, че при въвеждането на задължителното машинно гласуване е направено за часове без никакви анилизи и допитване. Той даде за пример Норвегия, които повече от 4 години са правили проучвания на машинние вот, като в крайна сметка са решили, че не е достатъчно сигурно.

„Нито машините, нито бюлетините гласуват, а хората. Именно те са важни, макар да са 1%. Трябва да генерираме доверие, което доверие се отразява и на институциите“, допълни още Биков.  

В своето изказване от трибуната лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини Бойко Рашков, който го репликираше от място, че е опитал да ограничи конституционното право на български граждани да гласуват.

Бившият вътрешен министър отвърна, че „очевидно на някого години наред много му е харесвало да купува и продава гласове“.

„Само че се появи един министър на вътрешните работи, който защити Наказателния кодекс. Който положи усилия да защити правата на хората", каза Рашков за себе си и обвини ДПС, че притискали хората по престъпен начин.  

Карадайъ не остана длъжен и обвини Рашков в лъжа. „ДПС не е било на власт и няма как да е притискало избиратели чрез държавни органи“, отрече той.

„Милицията на Рашков за първи път влезе в секционните избирателни комисии, това не се случи дори и 90-91 г. За първи път българската полиция се превърна в партийна милиция. И го каза съдът и омбудсманът“, заключи Карадайъ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети