Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Добрев: Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да не влязат в затвора заради газа

Политика

Добрев: Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да не влязат в затвора заради газа

Добрев: Кирил Петков и Асен Василев трябва да се притесняват как да не влязат в затвора заради газа - Tribune.bg
Снимка:

У нас не е пристигнала една молекула американски газ, обясни бившият енергиен министър

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев показа фактури, които доказват, че купуваме руски газ чрез посредници.

„МЕТ” е посредник, който купува от „Газпром” и плаща в рубли и продава този газ на България с 30% по-скъпо. От частната фирма „МЕТ” идва сегашният директор на държавното предприятие „Булгаргаз”. От началото на назначението си той започна да купува газ от собствената си фирма. Има и друго –държавата купува скъпо и после го продава евтино пак на „МЕТ”. Разликата е 7 милиона лева за 1 месец с две фактури. Те са с най-големите количества”, каза Добрев. Той показа фактура и от „Винтерсхал” – едната за 13 милиона евро и друга за 27 милиона за руски газ. 

„За последните 3 месеца сме купили газ за около 630 милиона евро по 30% повече са 200 милиона евро, които са прибрали посредниците. Добре ли е това за „нулевотолерантните” към корупцията?”

Добрев продължи с фактура от гръцкия партньор на „Газпром”- „Мителинеос”. Заяви, че не иска да е абритър межди Кирил Петков и Асен Василев в спора дали газът е руски, но обясни, че бившият премиер е прав да признае, че газът е руски, макар да не казва за посредниците.

Добрев засегна темата и с танкерите – „Двата танкера ги продадоха в Гърция и Турция. В България няма фактура от американски доставчик на газ, а като нямаш фактура от газ означава, че не си купил от това LNG. Продадоха ги в чужбина и си купиха газ през посредниците. 

Като изключим азерския газ 100 % от синьото гориво в България е руско. У нас не е пристигнала една молекула американски газ. А за да дойде газът трябва да мине в посока от Гърция към България – ми ние сме нямали обърнат поток. Как да влезе, ако реката тече надолу как да стане”, попита той. 

„Единственото, за което трябва да се притесняват Кирил Петков и Асен Василев е как да не влязат в затвора заради всичко, което направиха последния месец в сферата на газа.  С тези посредници, които товарят газа с 30 %. Ние сме платили 200 милиона евро – всеки един гражданин е платил, заради стоките в магазините”, обясни той. Добрев заяви, че тези, които говорят най-много за корупция имат най-големите сделки.

Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати. Този директорът на „МЕТ” като започнат да го викат в прокуратурата, той ще си каже истината, ще каже както Тошко Йорданов каза ще каже, че министърът е бил против поседниците, така и директорът ще каже, че не е искал да купува с посредници. Обаче Кирил Петков и Асен Василев са го накарали. Отговорността за тези 200 милиона трябва да се търси там”.

„Дори да дойдат тези 7 танкера, дори и без посредници, недостигът на газ и с азерския ще бъде около 1 милиона мегавтчаса на месец и недостигът ще бъде 1/ 3. Т. е 2/ 3 от икономиката ще работи, кои предприятия ще бъдат спрени, ще каже служебния кабинет”, добави Добрев. 

Той разкритикува кризисния щаб, който се ръководи от транспортния министър, защото не дават информация, нито какви решения са взели от 7 дни. 

Според него газ ще има до октомври и после ще си дойадат изборите, а служебния кабинет ще каже – „ние бяхме до тук, сега партиите да решават проблема”. 

Добрев беше категоричен, че ако има арбитраж Асен Василев няма да отиде да свидетелства на страната на държавата. „България много трудно ще докаже пред съда, че указът на Путин за плащане в рубли не е форсмажорно обстоятелство. И в българския договор, и в други договори има клаузи за форсмажор - ще би бъде много трудно при бъдещо дело. Ние сме задължени да купим 80% от количествата по договора с „Газпром” - това ще са суми, непосилни за българската енергетика”, смята бившият министър и депутат от ГЕРБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети