Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев: Има данни, че дерогацията се нарушава

Политика

Делян Добрев: Има данни, че дерогацията се нарушава

Делян Добрев: Има данни, че дерогацията се нарушава - Tribune.bg

От дерогацията за Лукойл печели само дружеството, а не потребителите. Ще внесем за трети пореден път искане за отпадното ѝ. Това заяви депутатът от ГЕРБ/СДС и бивш енергиен министър Делян Добрев.

По думите му има данни от службите, че самата дерогация се нарушава и се изнасят горива за държави от ЕС.

„Това, ако е така. Е международен скандал, защото се нарушават грубо санкциите срещу Русия. Дружеството печели по 3 млрд. долара на година, с които финансира режима на Путин“,

Делян Добрев беше категоричен, че решението на НС за отпадане на дерогацията през 2024 година, което беше взето през септември е било направено под натиск на кабинета.

„Предишните два пъти когато внасяхме предложение за отпадане последваха заплахи от премиера Денков, че ще подаде оставка. Съобразихме се с тези заплахи. Гласувахме за октомври 2024 година. Сега, не виждаме тази дерогация да остане и дори да се повтори ситуацията с оставката на кабинета. Твърдо решени сме да гласуваме за отнемане на дерогацията. Това е правилната позиция“, посочи той.

Второто предложение на ГЕРБ е да се улесни вносът на горива в страната, обясни Добрев и допълни, че така ще се пресече монополът на „Лукойл“.

Той припомни, че през май минлата година Асен Василев е заплашаил ЕС, че България ще наложи вето на санкциите срещу Русия, ако страната ни не получи дерогация за горивата. По думите му така страната ни е станала едиствената в общността, която има излаз до море, да внася руски петрол.

Бившият енергиен министър беше категоричен, че „Лукойл“ внася евтин руски петрол под 50-60 долара за барел, а в същото време продава скъпи горива.

„Получаваме информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. В нея категорично се забранява продажбата на горива за други държави в ЕС“, заяви Добрв.

Той припомни, че правителството не спазва закона за компенсации на цените на скъпи горива, вече близо година. Лукойл не вкарва вноски във Фонда за енергийна сигурност, а тези средства да се използват да компенсация на потребителите по 1 лв. за литър гориво.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети