Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев към Стефан Янев: Анализирали ли сте защо България е последна по икономически растеж в ЕС

Политика

Делян Добрев към Стефан Янев: Анализирали ли сте защо България е последна по икономически растеж в ЕС

Снимка:

„Анализирали ли сте защо България е последна по икономически растеж в ЕС", попита на блиц контрола в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той се аргументира с данни на Евростат за третото тримесечие на тази година, според които икономическият растеж на България е 0.4%, а на Румъния е 8%, а средният за Европейския съюз е 3.9%.

„Икономиката се развива добре“, отовори служебният премиер Стефан Янев.

„В последните тримесечия, в които управлява ГЕРБ, икономическият растеж бе по-висок от средния за Европейския съюз“, припомни Добрев.

„Позовавате се на експертна оценка. Официалната оценка на НСИ е 4,6% икономически растеж“, посочи в отговор премиерът. По думите му играта със статистиката е интересна задача.

„На годишна база тези цифри стават по-различни. Ако погледнем третото тримесечие и ефектът на високите цени на електроенергията върху икономиката, бихме казали, че те са навсякъде в Европа, но поради естеството на работата у нас ефектът им е бил по-силен в България. Очакванията на НСИ са, че растежът ще бъде съизмерим със средноевропейския“, разясни служебният премиер.

 Народният представител Делян Добрев уточни, че ще се радва да получи анализа на служебното правителство. Според него, обаче, ниският икономически растеж показва нещо друго.

„На практика нямаме икономически растеж през третото тримесечие може да има само две причини – инфлация и отлагане на капиталовите разходи. Моята теза е, че вие сте отложили капиталовите разходи, за да има балансиран бюджет. Това, обаче, означава, че растежът, за съжаление ще бъде и нисък, и през следващите 3-4 месеца. Необяснен остана и въпросът, че държавата ще изтегли 10-12 млрд. лева дълг при положение, че бюджетът е балансиран“, коментира депутатът от ГЕРБ.

Задължение на парламента е, когато дебатира бюджета за догодина, да реши какъв дълг да емитира, отговори му премиерът Стефан Янев. Той бе категоричен, че няма проблем в икономиката.  


Топ новини

виж още

Актуална тема