Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев: Касата на „Промяната” се пълни най-много от продажбата на горива

Политика

Делян Добрев: Касата на „Промяната” се пълни най-много от продажбата на горива

Делян Добрев: Касата на Промяната се пълни най-много от продажбата на горива - Tribune.bg
Снимка:

Бившият енергиен министър попита ДБ защо е проблем Радев да купува руски газ, а не е проблем, когато Асен Василев купува руски нефт

„Не виждам повод за оптимизъм служебният кабинет да намери газ. Газът, който получава България, си е от „Газпром”, но оскъпен от посредници, които ние махнахме през 2012 година и тогава цената падна с 22%. Посредниците си работят и през служебния кабинет, защото не чуваме планове, защото като има щаб се прави всеки ден брифинг и се дават резултати”, обясни пред БНР Делян Добрев, енергиен министър в първото правителство на Бойко Борисов.

Той обясни, че е бил озадачен от протеста на „Демократична България” преди дни срещу руския газ и опасенията, че служебният кабинет ще се върне към него: „Защо ДБ не протестираха, когато Асен Василев отиде в ЕК, за да я изнудва да му дадат разрешение да купува руски нефт т. е когато тогавашният вицепремиер купува нефт не е проблем, а когата Радев реши да купува руския газ е проблем. Плюс това нефтът е по-скъп”, обясни Добрев.

Той попита как така бившият вицепремиер Василев купува руски нефт за над 10 млрд, за който българите надплащаме повече от 1 лев и това не е проблем за ДБ, а когато президентът иска да купува газ, той е „лош, льотчик”.

„Чудя се как 10 млрд не финансират Путин и войната, а 3-4 млрд го правят. Обяснението е, че те работят с посредници от двете страни. Газ, купен директно от „Газпром” е лош, а през посредници – не”, каза бившия министър.

И допълни, че през следващите шест месеца „Булгаргаз” ще натрупа още 1,5 млрд. лева несъбрани вземания:

„Тази компания е фалирала.Това дружество е докарано до фалит заради посредниците, които оскъпяват цената, заради нов мениджмънт, който не си събира парите, мениджмънт, назначен от посредниците. Това дружество беше от най-стабилните в енергетиката, само за 6-8 месеца успяха да го съсипят”.

Според Добрев, за да го спасят ще изтеглят заем – „все едно да си болен от рак и да пиеш „Аспирин”. Следващите управляващи да се оправят”, обясни Добрев. В предаването „12+3” той допълни, че газът си е все руски, само че през посредници, за да пълни партийни каси. „Касата на „Промяната” се пълни най-много от продажбата на горива – с 3, 5 милиарда на година - 3 пъти повече от горивата, отколкото от газа с този 1 надписан лев. Петролът падна последния месец, а на нашите бензиностанции цената не е мръднал със стотинка. Т.е към този лев, трябва да добавим 25 % от намалената цена на черното злато”, каза той като се позова на доклади на службите, в които имйа цифри и имена. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети