Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев: Причината да се стигне до протеста на миньорите днес е в Плана за възстановяване и устойчивост

Политика

Делян Добрев: Причината да се стигне до протеста на миньорите днес е в Плана за възстановяване и устойчивост

Делян Добрев: Причината да се стигне до протеста на миньорите днес е в Плана за възстановяване и устойчивост - Tribune.bg

Причината да се стигне до протеста на миньорите днес е в Плана за възстановяване и устойчивост, защото ние виждаме едно пълно информационно затъмнение какво се случва с този план. Това коментира пред БНТ бившият министър на енергетиката Делян Добрев от ГЕРБ.

Той напомни,че в него е трябвало да бъде вписана дата за затваряне на ТЕЦ-овете на въглища, което обаче не е консултирано със синдикатите и това е резултата.

Според него провалът на първия служебен кабинет на Радев е бил в това, че не сложил никакъв буфер, за да защити предприятията, въпреки и той предложил това по време на актуализацията в бюджета.

Според него, проблемите са свързани с това, че Европа има политика по затрудняване на производството на електроенергия от въглища - с определени финансови инструменти да се направи колкото се може по-скъпа електроенергията от тези ТЕЦ-ове, с което тя става неконкурентноспособна. "Мисля, че основният проблем не е недоволството на миньорите, а това че ситуацията в страната ще стане изключително тежка точно заради високите цени на електроенергията. Преди потребителите, ще бъдат засегнати предприятията", смята Добрев. Той е категоричен, че държавата е изпуснала своя шанс да направи нещо по въпроса.

Според него, в хазната има пари - 2 млрд. допълнителни средства. Това по думите му обаче се дължало на инфлацията, а не "защото Спецов ги е събрал". По думите му има инфлация, която води до по-високи допълнителни приходи. Изнасянето на електроенергия не може да се спре и не трябва да се спира, това няма и да помогне, категоричен е бившият енергиен министър.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати