Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев отново предлага отпадане на дерогацията

Политика

Делян Добрев отново предлага отпадане на дерогацията

Делян Добрев отново предлага отпадане на дерогацията - Tribune.bg
Снимка:

Радвам се, че ЕК започва разследване заради „Лукойл“

„Всички ползи от дерогацията са за „Лукойл“ и режима на Путин. Ние го повтаряме това вече една година“, заяви в кулоарите на парламента шефът на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

„Радвам, че Европейската комисия започна разследване, надявам се дерогацията да падне по възможно най-бързия начин.

Делян Добрев: Денков ми се видя притеснен, схемата ви за заобикаляне на санкциите вече се вижда и на Запад

„Вчера Денков каза, че видите ли така се заобикаляли санкциите. Ние това го говорим от май миналата година. Санкциите ги заобикаля „Лукойл“ с активната подкрепа на правителството, сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър. Помните, Асен Василев без решение на МС, отиде и поиска дерогация. Някой обясни ли ни защо ни е тази дерогация?“, попита той. „В периода 2020-2021 г. има цели месеци, в които „Лукойл“ е преработвал само неруски нефт. Опорката, че трябва нещо да се нагласи в рафинерията ,за да работи с неруски нефт, е една голяма опашата лъжа. Опашата лъжа е, че има проблеми с минаването на тези танкери през Босфора. Как минава през 2020-2021 г., а сега не могат?“, попита Добрев.

По думите му това Народно събрание, подобно на предходни такива, се събира около интересите на „Лукойл“ , а не около интересите на българската държава и на потребителите: „Те трябва да имат готовност, ако решим в срок от 24 часа да премахнем дерогацията, за алтернативни доставки. Защо 24 часа? Тази дерогация не е дадена от ЕК. ЕК е дала възможност на България, ако прецени, да даде дерогация – тя е дадена с решение на МС, и със същото решение може да бъде отнета.“

„Ползата за българския потребител е една кръгла нула“, заяви той и отново обяви, че ще внесе своето предложение за отпадането на дерогацията. Такова предложение бе внесено юни месец тази година, припомни той. 

„На всички и у нас, и в чужбина им е ясно какво прикрива това правителство“, категоричен е той. „В периода 2020-2021 г. над 50% от доставките на „Лукойл“ са били на неруски петрол. Тогава са можели да работят в продължение на месеци неруски петрол. Цените тогава бяха по-евтини. Спекулации с това дали ще се вдигнат цените, ако смени руския с неруския петрол, са необосновани“, допълни още Добрев.

На въпрос има ли вероятност дерогацията да счупи сглобката, той заяви: „Дай Боже“.

Политико: ЕК търси отговори от България за вратичката в санкциите срещу Русия


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети