Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев: Ще сезираме ДАНС и МВР за цените, на които МЕТ продава газа и на какви цени купува от "Булгаргаз"

Политика

Делян Добрев: Ще сезираме ДАНС и МВР за цените, на които МЕТ продава газа и на какви цени купува от "Булгаргаз"

Делян Добрев: Ще сезираме ДАНС и МВР за цените, на които МЕТ продава газа и на какви цени купува от Булгаргаз - Tribune.bg

 Ще сезираме ДАНС и МВР да се провери на какви цени МЕТ продава газа на "Булгаргаз" и на какви цени го купува от същата компания. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по време на изслушване на премиера Кирил Петков и на енергийния министър Александър Николов за кризата с газа.  Според него МЕТ продава на "Булгаргаз" газа на цена от 102 евро, същата купува на 82 евро от "Булгаргаз".  Добрев нарече шефа на ДАНС Пламен Тончев честен човек, тъй като е казал пред депутатите, че се купува руски газ на по-високи цени.

За да докаже, че газът, който купуваме е руски, Добрев извади справки от входно-изходните точки на газопреносната ни мрежа. Вземаме "Странджа" - входът откъм Турция, преди газовата криза са влизали 280 000 мвтч на ден, след спиране на газа за България от тази точка влизат 320 000 - 330 000 мегаватчаса, каза депутатът. Той поясни, че потреблението ни е 60 000 мегаватчаса. 

"Поглеждаме на входно-изходната точка на Кулата - преди кризата са били 40 000 мвтч, в момента са 105 000 мвтч, влизат 60 000 повече. Преди кризата са били 12 000 - 13 000 мегаватчаса на ден.  Същите 60 000 мвтч руски газ, но не се връщат по 75 евро, както по договора с "Газпром експорт,  а от вашия любим МЕТ на 102 евро и от ДЕПА на малко под 100 евро, заяви още бившият енергиен министър, сега депутат. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Делян Добрев
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети