Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Делян Добрев: Това означава нови избори през март или април

Политика

Делян Добрев: Това означава нови избори през март или април

Делян Добрев: Това означава нови избори през март или април - Tribune.bg
Снимка:

„Мандатът отива в... БСП. Това означава нови парламентарни избори през март или април. Много от вас ме питаха в последните седмици защо подкрепяме ДБ толкова безрезервно и безкритично? Сега вече мога да ви дам своето обяснение (личната ми позиция) за това: Пълната (на пръв поглед) подкрепа целеше да убеди Президента да даде мандата на ДБ“.

Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Според него всяка условност от страна на партията му е щяла да е аргумент да се даде мандата на някой друг.

„Уви! Дори и това не помогна. Личната неприязън между Радев и Нинова взе връх и ни вкара отново в политическа криза. Ако мандатът бе връчен на ДБ, имаше добри шансове за правителство“, смята Добрев, но и изброява няколко условия.

„- Управленска програма с приоритети Еврозона, Шенген, икономическо развитие, доходи, правосъдна реформа.

- Без коалиционни споразумения. Те и без това са пълни с клишета, преповтарят управленската програма и няма случай, в който да са предотвратили падане на правителство.

- Широка парламентарна подкрепа от максимален брой парламентарно представени партии (ГЕРБ, ДБ, ДПС, частта от ПП, която няма обвинения и не е избягала на екзотичен остров без екстрадиция, БВ). Защо не и Възраждане, и БСП по някои социални теми или национални приоритети.

- Премиерът в такова правителство е политическо лице или експерт в зависимост от волята на мнозинството в управляващата коалиция. Според мен е най-добре да е политическо лице от партията мандатоносител.

- Министрите в това правителство са политически лица от подкрепящите го партии, които да носят отговорност за него. Разпределението на министрите не е на математически квотен принцип, а е според експертния потенциал на партиите.“

„Още е много рано за прогнози, но според мен следващите предсрочни парламентарни избори до голяма степен ще възпроизведат резултата от това НС. Добрата новина е, че ПП ще получат значително по-малко гласове. Лошата е, че ако не направим компромиси след изборите, то те няма да са последните парламентарни за тази година. А още по-лошата е, че ако не се освестим, тези ялови парламенти могат да се мултиплицират до безкрай“, завършва той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети