Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Демерджиев: Обърквам се какво се случва на българо-турската граница

Политика

Демерджиев: Обърквам се какво се случва на българо-турската граница

Демерджиев: Обърквам се какво се случва на българо-турската граница - Tribune.bg
БГНЕС

Човек от ръководството на МВР е канен за министър на проф. Габровски

Проф. Габровски търси вътрешен министър от редиците на МВР, призна в студиото на Нова телевизия вицепремиерът в служебния кабинет Иван Демерджиев. Той самият не е получавал покана, а и подчерта, че не би приел.

Демерджиев разясни, че в редиците „сигурно е имало покани”, но доколкото знае те не са приети. Във връзка с отказа, който България получи да влезе в Шенген, според Демерджиев Европейският съюз сам си е нанесъл шамар. „С това решение Европа унизи себе си и показа, че не е способна да прилага собствените си правила. За тези месеци от август насам е свършена много работа. Това го потвърдиха директорът на Frontex и еврокомисарят Илва Йохансон”, коментира силовият министър.

Според него трябва да се поддържа диалогът с Австрия и Нидерландия. „Поканил съм екипи и на двете държави да дойдат на границата и да видят как се случват практическите действия по опазването ѝ. Тази граница е най-тежката сухопътна на Европейския съюз. Австрия заяви желание и ангажимент да изпрати свои сили. Нидерландия заема пасивна позиция”, посочи още Демерджиев.

По отношение на опазването на българо-турската граница, той посочи, че няма случай на изстрел от българска страна към турската.

„Обърквам се какво се случва на българо-турската граница. Дали пускаме безпрепятствено мигранти да минават, или се отнасяме по някакъв нечовешки начин с тях. Едната теза е, че срещу 50 лв. може спокойно да се мине границата, а другата - „правим осем или девет опита неуспешни и стрелят по нас”. Истината не е нито в едното, нито в другото. Инцидентът беше разследван от комисия, която излезе със заключение, че изстрел, произведен от българска територия към турската няма. Всичко друго са спекулации”, посочи Демрджиев.

Служебният министър уточни, че разследването за убития български полицай продължава. И добави, че е идентифициран физическият убиец, но се разглежда възможността дали зад всичко това стои по-голяма група.

„Докладите на нашите служби сочеха, че е напълно възможно зад всичко това да стоят други престъпни групи. В момента се проверява дали не става въпрос за много по-сериозен трафикантски канал зад това, което се случи на границата. Разследват се версии за нещо по-сериозно, което стои зад инцидента. Двамата овчари не са просто овчари, категорично”, коментира министърът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети