Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Демерджиев на брифинг с Катрин Де Бол: На границата има най-много човешка сила от 10 години насам

Политика

Демерджиев на брифинг с Катрин Де Бол: На границата има най-много човешка сила от 10 години насам

Демерджиев на брифинг с Катрин Де Бол: На границата има най-много човешка сила от 10 години насам - Tribune.bg

Министърът на вътрешните работи призна, че в момента на границата ни има неравномерно покритие откъм техника по цялата линия, оградата е с различна степен на ефективност с оглед възпрепятстване на мигрантите и затова целта е да се покрие с човешка сила тази липса. „В момента има най-много човешка сила от 10 години насам на границата.  Полагат се усилия техниката да покрие цялата линия и да премахнем допълнителните сили”, каза Иван Демерджиев по време на съвместния брифинг с директора на „Европол” Катрин Де Бол, която е на посещение у нас.

Министърът подчерта, че тече полицейска операция по отношение на всички лица, които са заподозрени в каналджийство и незаконни мигрантски дейности. Той заяви, че се проверяват и полицейски служители, които евентуално са замесени, а там, където се установят такива данни, ще бъдат предадени на компетентната прокуратура, коментира още Демерджиев.

По темата с възрастта на шофьора, който управляваше автобуса, отнел живота на двама полицай в Бургас той добави, че са назначени всички експертизи, има и запитвания до органи и институции, тъй като е известно, че в България те декларират възраст, която може и да е реална.

От своя страна директорът на „Европол” изказа съболезнования за смъртта на полицаите в Бургас и подчерта, че „тази трагедия показва още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия”.

„България е сред основните страни на транзит на мигранти по Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през сухопътната граница с Турция. България предоставя на Европол информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания. Затова посочих, че страната е много ценен, приоритетен наш партньор”, каза още тя и даде заявка, че Европол ще продължи да оказва подкрепа на страната ни.

По думите ѝ ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично, ето защо е имало необходимост от засилване ролята на Европол и необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки.

Катрин Де Бол добави още, че през последните 5 г. наблюдаваме трикратно увеличение на обема на информация между българските служби и Европол:  „Нашето сътрудничество доведе до много успехи с каналджийството и трафика на хора, контрабандата на цигари, подправяне на валута и документи. Бяха разбити две нелегални печатници за европейски документи, задържани са 6 души, иззети са фалшиви банкноти, всичко това на стойност 7,7 млн. евро”, даде пример тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати