Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Демократична България” кани партиите и ЦИК на дискусия за въвеждане на преброителни центрове

Политика

„Демократична България” кани партиите и ЦИК на дискусия за въвеждане на преброителни центрове

Демократична България кани партиите и ЦИК на дискусия за въвеждане на преброителни центрове - Tribune.bg
БГНЕС

„Демократична България” (ДБ) кани представители на парламентарните групи, ЦИК, неправителствени организации на дискусия за промени в Изборния кодекс, която ще се състои днес от 13:00 часа в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Публичното обсъждане ще е по проекта на ДБ за законодателни предложения, които предвиждат въвеждане на преброителни центрове. Идеята е промените да бъдат направени между първо и второ четене на поправките в Изборния кодекс.

Измененията предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Целта на законопроекта е създаване на условия за упражняване правото на глас на всички български граждани и повишаване нивото на представителство на институциите, посочват от БСП.

Законопроектът на ДБ предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори. С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати