Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Демократична България” поиска оставката на Росен Христов, поведението му било е унижение

Политика

„Демократична България” поиска оставката на Росен Христов, поведението му било е унижение

Демократична България поиска оставката на Росен Христов, поведението му било е унижение - Tribune.bg
Снимка:

„Демократична България” поиска незабавното отстраняване на служебния министър на енергетиката Росен Христов, написаха на официалната си страница от ДБ.

Поводът - пълният провал в управлението на газовата криза, опита България отново да се постави в зависимост от „Газпром” и режима на Путин, чрез подновяване на преговорите и отказа на вече договорените 6 танкера с втечнен газ.

Росен Христов: Има политическо решение в Русия Газпром да не работи с нас

От ДБ цитират и думите на Христов в интервюто, публикувано в „Капитал”, че „има политическо решение в Русия „Газпром” да не работи с нас”.

Според „Демократична България” неизпълнението от страна на „Газпром” на договора за доставка на газ за България е политически мотивирано. „Непрекъснато изтъкваме факта, че „Газпром” е геополитическо оръжие на Путин, с което се опитва да шантажира Европа заради позицията ѝ за войната в Украйна.

„Поведението на служебното правителство и в частност на енергийния министър е унижение за България. То противоречи на националния интерес и още веднъж показва зависимостите на служебния кабинет от Русия. Резултата от опитите да бъде върнат „Газпром” в списъка с доставчици на газ ще върне България в орбитата на Путин и неговата зона на влияние в момент, в който страната ни трябва да бъде още по-силен и категоричен защитник на евроатлантическите ценности”, подчертават в съобщението ДБ.

Те настояват правителството спешно да изработи план за компенсиране на домакинствата и бизнеса, като строго се таргетират според степента на претърпени преки вреди за бизнеса и ясен критерий за енергийна бедност за домакинствата.

„Да се създадат ясни стимули за преминаване към друг вид гориво, там където е възможно с цел допълнително намаляване на зависимостта ни от природния газ.

„Демократична България” заявява още, че служебното правителство трябва да се фокусира върху спешно завършване на газовата връзка с Гърция. Правителството било длъжно в името на българските граждани да предприеме действия по реална диверсификация на газовите доставки и подсигуряване на наближаващия отоплителен сезон”, пишат от партията в заключение.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати